Werkzaamheden tramovergang Symfonielaan

Om de verkeersveiligheid van de tramovergang Symfonielaan voor (brom)fietsers te verbeteren, worden vanaf vrijdag 16 december 2022 t/m zondag 18 december 2022 diverse werkzaamheden rondom de tramovergang Symfonielaan uitgevoerd. Deze werkzaamheden worden in opdracht van de Provincie Utrecht en de gemeente gezamenlijk uitgevoerd.

Aanleiding
Aanleiding om de verkeersveiligheid van de tramovergang te verbeteren is een noodlottig ongeval, waarbij de 18-jarige Sam Oostveen is komen te overlijden door een botsing met de tram. Dit ongeval heeft onherstelbaar leed veroorzaakt voor de nabestaanden en heeft grote impact op de Nieuwegeinse gemeenschap.

Werkzaamheden
De tramovergang wordt momenteel beveiligd met verkeerslichten. Op de fietspaden worden deze verkeerslichten vervangen door slagbomen, de verkeerslichten voor het autoverkeer blijven gehandhaafd. De afgelopen periode zijn al veel voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd aan zowel de trambaan als aan de fietspaden om deze vervanging mogelijk te maken. Zo zijn de fietspaden aan beide kanten van de Symfonielaan geschikt gemaakt voor 2-richtingverkeer zodat de fietsers de Symfonielaan minder hoeven over te steken.

Wegafzetting
Om de definitieve werkzaamheden uit te kunnen voeren wordt de Symfonielaan vanaf donderdag 15 december 23:00 uur tot en met zondag 18 december 12:00 uur vanaf de Faustlaan tot de Elzenhoeve in zijn geheel afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt tijdens de afzetting omgeleid. De wegafzetting is nodig omdat tijdens het aanpassen van de overgang de verkeerslichten uitgeschakeld worden. Hierdoor is de overgang niet meer beveiligd terwijl er nog wel trams rijden.

Bereikbaarheid Tram
Tijdens de werkzaamheden op vrijdag 16 december en zaterdag 17 december blijft de tram gewoon rijden en is tramhalte Zuilenstein gewoon bereikbaar voor reizigers. Vanaf zondagmorgen 18 december worden de slagbomen en de verkeerslichten definitief gereed gemaakt en wordt de overweg getest. Gedurende deze test rijden er zondagmorgen geen trams en worden er pendelbussen ingezet. Naar verwachting kan zondag 18 december vanaf 12:00 uur de overgang in gebruik genomen worden, zodat vanaf dat moment de trams weer volgens dienstregeling rijden en het verkeer weer gebruik kan maken van de Symfonielaan.

Onderzoek veilige tramovergangen
Provincie Utrecht onderzoekt in samenwerking met de gemeente of er op andere tramovergangen ook verbeteringen nodig zijn. Zodra er meer bekend is over deze resultaten, wordt hier breed over gecommuniceerd. Daarnaast start de provincie begin 2023 een communicatiecampagne om weggebruikers te attenderen op de tramovergangen en de risico’s van de lange remweg van de tram.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk