Wat heeft Nieuwegein gedaan met de verkiezingen

Onze redactie zit klaar en zal deze nacht op zoek gaan naar alle nieuwtjes over de Landelijke Verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in Den Haag. De eerste poll’s zijn binnen. De grootste winnaar is de D66. Tom Verhoeve, Fractievoorzitter van de D66 in Nieuwegein laat in een eerste reactie onze redactie weten: ‘Wat een overweldigend resultaat! Een unieke uitslag voor D66, die volgt op een mooie campagne met een geweldige lijsttrekker Sigrid Kaag.’

Een campagne die D66 ook in Nieuwegein vol enthousiasme heeft gevoerd. Duizenden flyers zijn door de vrijwilligers verspreid. Sigrid Kaag was echt overal in Nieuwegein te zien. ‘Ook de inhoudelijke gesprekken met kandidaat Kamerleden in de digitale huiskamer zijn goed bezocht’ aldus Verhoeve die alle vrijwilligers bedankt voor de inzet maar ook de kiezers die hun vertrouwen in D66 hebben gesteld.

‘Het optimistische en toekomstgerichte verhaal heeft mensen geraakt. D66 is trots op het resultaat en kijkt vol vertrouwen naar de toekomst.’

De verkiezingswinst van D66 legt “een grote verantwoordelijkheid” op de partij, zegt politiek leider Sigrid Kaag. “Ik zie het vertrouwen dat wij als D66 hebben gekregen als een bevestiging dat wij als enige progressieve partij invloed hebben gehad de afgelopen jaren”, aldus Kaag. “Met dat vertrouwen gaan we serieus om.”

Lees hier hoe Nieuwegein heeft gestemd.

In 2017 was de VVD de grootste in Nieuwegein tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De PVV was de tweede partij en de D66 nummer drie.

Tijdens de verkiezingen dit jaar deden 37 partijen mee, dat is een naoorlogs record. De verkiezingen waren gekenmerkt door de coronacrisis, de wereldwijde pandemie. Daarom waren er diverse maatregelen getroffen om de gezondheidsrisico’s bij het stemmen zo klein mogelijk te maken.

Volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos kunnen zeker vier nieuwe partijen rekenen op een plekje in de Tweede Kamer: JA21 (3), Volt (3), Bij1 (1) en de BoerBurgerBeweging (1). Daarmee zouden in totaal zeventien partijen vertegenwoordigd worden, het hoogste aantal sinds 1918.

Tom Verhoeve

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren