Katern

Wandelen tegen diabetes in Nieuwegein: ‘Ik ben al een medicijn kwijt’

Samen wandelen met een doel: sociaal bezig zijn en fit worden, zodat de deelnemers minder last krijgen van diabetes type 2. Dat is de basis voor de Diabetes Challenge waar deelnemers elke maandag op verschillende locaties aan meedoen.

Chitra Ramrattansing, de wandelcoach, spreekt de wandelgroep vooraf in een kring toe: “Houd rekening met elkaar en wandel niet te snel. Blijf vooraan in beweging en haal de rest op als het nodig is.” Het groepje loopt verschillende rondjes door Nieuwegein. Want tegen diabetes type 2 is wandelen en in beweging blijven het beste medicijn. Ramrattansing ziet er sportief uit met haar wandelbergschoenen en sportshirt; sommige andere lopen in normale kleding met hier en daar wat sportieve schoenen eronder.

Chitra Ramrattansing en Philip de Vries lopen rustig achteraan Foto: Michiel van Ooijen

De wandelingen duren van april tot september duurt en starten vanaf verschillende locaties. Dat deze uitdaging kan werken, bewijst het verhaal van Sandra van de Grift. Sinds oktober weet ze dat ze diabetes type 2 heeft. “Het gaat zeker beter met me sinds ik ben begonnen met wandelen. Eén van mijn medicijnen hoef ik al niet meer te gebruiken”, zegt Van de Grift tevreden. Als haar bloedsuikerwaarden in de toekomst nog verder dalen, is zelfs een tweede medicijn straks overbodig. Het lopen met de groep geeft haar een goed gevoel en door het vele wandelen is ze inmiddels al tien kilo afgevallen.

Sandra van de Grift voelt zich beter naarmate ze meer wandelt Foto: Michiel van Ooijen

Wandelen werkt
Een aantal seizoenen geleden prikte Jolanda den Hartog, die meeloopt en diabetes verpleegkundige is, deelnemers voor en na het wandelen. De bloedsuikerwaarden bij de deelnemers nam af, wat een goed teken is voor patiënten met diabetes type 2. Ze benadrukt hoe belangrijk het voor deze patiënten is om in beweging te blijven. In de groep lopen er meer mee zonder diabetes, want iedereen is welkom. In een lange rij lopen de deelnemers meestal met zijn tweeën naast elkaar. Er wordt druk gebabbeld en grapjes gemaakt.

Halverwege de wandeling belandt de groep door het nemen van een verkeerde afslag midden in Park Galecop op een smal pad dat deels is overhangen met takken en bladeren. “Ik heb mijn schoenen net gepoetst”, roept Werner van Bentum. De groep – deels op leeftijd – is blij als ze zich door de takken en bladen hebben weten te werken. Gelukkig belooft Ramrattansing om volgende week weer een eenvoudige route te kiezen.

Door een verkeerde afslag neemt de groep een spannende route Foto: Michiel van Ooijen

Spanningen op werk
Philip de Vries is in april begonnen met lopen. Hij is netjes gekleed met een blouse, bruine broek en nette schoenen. Diabetes heeft hij aan ‘spanningen op het werk’ overgehouden zegt hij zelf. Hij heeft zijn ziekte goed onder controle, maar moet wel vaak prikken, vertelt hij. De wandelingen gebruikt hij om beter te kunnen omgaan met diabetes. “Het is leuk en goed voor de conditie.”

Enkele deelnemers benadrukken dat de vaste wandeling een goede stok achter de deur is om naar buiten te gaan voor een wandeling. Marita Roethof, die op haar gewicht moet letten, heeft geen diabetes, maar wandelt vrolijk mee. Bij de huisarts werd haar aangeraden om meer te bewegen. “Ik wilde altijd al lopen, maar alleen is het niks. Je ziet plekken van Nieuwegein die je nog nooit hebt gezien!”

Aan het einde van de wandeling is het even tijd om te rekken en te strekken Foto: Michiel van Ooijen

Aan het einde van de wandeling moedigt Werner De Vries aan: “Schiet op, ik wil zo mijn favoriete programma kijken!” Niet veel later zijn ze weer terug op Sportpark Galecop en dan vertrekt iedereen tevreden huiswaarts.

Foto’s en tekst Michiel van Ooijen van onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk