VSP wil onderzoek en voorzorgsmaatregelen bij verbouwing Rijksmonument Café De Zwaan

De gemeente Nieuwegein heeft in september dit jaar haar akkoord gegeven om appartementen te realiseren in de voormalige kroeg Het Zwaantje aan de Herenstraat 18 in Jutphaas. Sinds het oprollen van de wietplantage in het monumentale pand stond het pand uit 1790 leeg en vonden er geen activiteiten meer plaats. De eigenaar, van der Louw vastgoed BV, heeft enkele maanden geleden een verzoek ingediend om in het pand een kleine 15 huurappartementen te slaan voor kleinere huishoudens. Na overleg met de Monumentencommissie is er een akkoord gegeven en vergunning afgegeven voor de bouw van de appartementen.

Sinds enkele weken zijn diverse aannemers in het pand aanwezig en is de binnenkant totaal gestript. Door deze werkzaamheden zijn scheuren in de buitenmuur gekomen van het monumentale pand dat onderdeel is van het beschermde dorpsgezicht Jutphaas. In verband met de constructieve veiligheid en het eventueel bezwijken van de buitenmuur stelt de Verenigde Senioren Partij in Nieuwegein (VSP) vragen aan het college om onderzoek te doen en indien nodig voorzorgsmaatregelen te laten nemen.

De Mol van de VSP: ‘In 2011 heeft het college de formele procedure opgestart om een deel van Jutphaas aan te wijzen als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Jutphaas wordt beschouwd als een karakteristieke dorpskern met een hoge historische waarde. Verschillende karakteristieke panden in Jutphaas zijn bewaard gebleven waaronder het Rijksmonument Café de Zwaan. Hier dient men zorgvuldig mee om te gaan vandaar onze vragen met een oproep om de constructie van café de Zwaan met stempels te ondersteunen. Met het doorzetten van verdere scheuring kan dit historische pand onherstelbaar beschadigd worden. Dit willen wij als VSP voorkomen.

De verbouwing moet begin 2019 klaar zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren