Vreeswijk drinkt uit de Kolk

Op zaterdag 19 december wordt in Vreeswijk het eerste eigen bier onthult. Afgelopen zomer kwamen een aantal inwoners van Vreeswijk, onderdeel van Nieuwegein, op het idee om een eigen bier te gaan laten brouwen. 15 lokale ondernemers legden het benodigde geld bij elkaar, en samen met de burgermeester werd de definitieve smaak bepaald. Nu na 5 maanden is het bier klaar en wordt op zaterdag voor het eerst ontkurkt.

Kees Blonk, Architect in Vreeswijk, kwam op het idee om een Vreeswijks bier te laten maken. “Vreeswijk heeft zo’n sterke eigen identiteit en onderlingen band. Het gevoel van onderlingen verbondenheid is nog heel sterk, anders dan in Jutphaas.” Hij benaderde Roy Platje om samen het idee vorm te geven en uit te werken. Roy: “Het water rond de sluizen noemt met de kolk. Binnen Vreeswijk is er een uitdrukking; Je bent pas Vreeswijker als je uit de Kolk hebt gedronken”, dus als je in de sluis gezwommen hebt. Bij het 600 jarig bestaan van Vreeswijk werd er ook echt water uit de kolk geschonken. Zo zijn wij op het idee gekomen om voor het bier ook echt water uit onze eigen sluis te gebruiken.”

Voor de officiële handeling zijn 4 prominente inwoners van Vreeswijk uitgenodigd. Deze 4 mannen zijn de drijvende kracht achter een grote groep vrijwilligers die zeer veel evenementen mogelijk maken. Zoals het grote Koningsdagfeest, wat elk jaar zeker 40.000 mensen trekt, maar ook Vreeswijk bij kaarslicht kan altijd rekenen op hun inzet. De 4 mannen, Kees Laagland, Job van Soest, Cor Pauw en Wim Sluis staan symbool voor alle Vreeswijkers die het dorp echt Vreeswijk maken.

Nog voor de verkoop is gestart, en iemand ook maar iets van het bier geproefd heeft, is al zeker 80% van de 900 liter gebrouwen bier verkocht. Voor de productie en verkoop van het bier is een stichting opgericht. De stichting heeft als doel: het promoten van het oude dorp Vreeswijk, zowel cultureel als sociaal, en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk