Vooral negatieve reacties omwonenden op evenemententerrein in Park Oudegein

Afgelopen week waren in ‘t Veerhuis twee informatieavonden voor omwonenden van het voorgestelde evenemententerrein in Park Oudegein. De reacties van de bezoekers waren hoofdzakelijk negatief merkte onze verslaggever op. Veel gehoorde reacties waren ‘waarom hier, waarom in het park, waarom niet bijvoorbeeld op Het Klooster. Hoe gaat de gemeente om met overlast van geluid en parkeren en waarom is zo’n terrein nu echt nodig.

Het stokpaardje op beide avonden was om de groene long niet op te offeren aan vermaak en vertier. Veel omwonenden gaven aan het zonde te vinden om ‘deze kostbare groene long’ met aanliggend stiltegebied zo op te offeren. Ook zijn serieuze bedenkingen over de combinatie met de naastliggende sportactiviteiten. En niet te combineren met de plannen van Nieuwegein voor meer groen in de stad.

De gemeente Nieuwegein: ‘Het vinden van een geschikte plek voor evenementen is niet makkelijk. Het is belangrijk dat er genoeg ruimte is. Maar we moeten ook rekening houden met buurtbewoners, overlast van geluid, invloed op de natuur en de bereikbaarheid van het terrein.’

‘Er is al gekeken of er mogelijke plekken zijn. Plekken die kleiner zijn dan 6.000 m² of een nadelige vorm hebben zijn afgevallen. Plekken die in een woonwijk liggen, niet goed bereikbaar zijn, niet genoeg ruimte hebben voor parkeren of niet het hele jaar door beschikbaar zijn, zijn ook afgevallen.’

Minstens 12 evenementen per jaar
Een bezoeker van een van de informatieavonden laat onze redactie weten: ‘Er wordt gesproken over minstens 12 evenementen per jaar. Maar zo’n evenement heeft veelal een op- en afbouwdag nodig en zo’n evenement is vaak meerdaags. Dan zou het dus kunnen betekenen dat omwonenden zo’n 12 weken per jaar serieuze overlast gaan hebben (vermoedelijk vooral in het voorjaar en de zomer, dus ramen dicht). Combineer dat met overlast vanuit evenementen in bijvoorbeeld Vianen en Ijsselstein en de sportevenementen in het park, waarbij ook het geluid van omliggende snelwegen moet worden meegenomen.’

Bagatelliseren
De gemeente stelt dat er minimale aanpassingen aan het park nodig zijn en dat het park gewoon ‘groen’ blijft. Het park zou volgens de betrokkenen goed toegankelijk zijn met de tram. Om eventuele parkeerproblemen te ondervangen, zouden omliggende wijken worden afgesloten en bezoekers zouden bijvoorbeeld op de grote parkeerplaats aan de Blokhoeve moeten parkeren om vervolgens met de tram naar Park Oudegein te gaan. Toegankelijkheid van de wijken, geluidsoverlast, vervuiling door toeleveranciers, bezoekers, zwerfafval en elektriciteitsvoorzieningen kwamen tijdens de informatieavonden niet aan de orde.

Gebruik van het terrein bij muziek evenementen
Bij muziek evenementen met versterkt geluid, zal er een podium geplaatst worden. ‘Bij geluidsonderzoek’, zo laat de gemeente Nieuwegein weten. ‘is berekend hoe het geluid draagt. Deze berekeningen zijn met de meest ongunstige weersomstandigheden gemaakt’, aldus de gemeente Nieuwegein. ‘Deze geluidswaardes passen binnen de norm van maximaal 90db.’

Uit het haalbaarheidsonderzoek zijn vier mogelijke plekken gekomen, met allemaal hun positieve en mindere kanten. En we weten nog niet alles. Wat is bijvoorbeeld het effect van versterkt geluid op de omgeving? En hoe houden we rekening met de natuur? Dat onderzoeken we nog. Misschien vallen er dan nog meer plekken af. ‘Maar Park Oudegein wordt de meest geschikte lokatie en het ligt ook nog lekker centraal’ aldus één van de raadsleden.

In dit onderzoek zijn 67 locaties getoetst op geschiktheid als evenemententerrein. Vier A-criteria zijn daarbij als knock-out criteria gehanteerd: 1. Omvang en vorm, 2. Ligging t.o.v. een woonwijk, 3. Bereikbaarheid en parkeren en 4. Jaarrond inzetbaar. Van de in totaal 67 locaties, voldoen 5 locaties in voldoende mate aan de A-criteria, waarbij opgemerkt moet worden dat 4 van de 5 locaties op ten minste één criteria twijfelachtig scoren. Aan de hand van twee B-criteria (verbondenheid met de stad en toekomstbestendigheid) valt nog één locatie af. Dit levert vier mogelijke locaties op, die samen de shortlist vormen, Park Oudegein staat boven aan dat lijstje.

• Centraal deel park Oudegein
• Wielerbaan
• Veld tegenover Galecopperlaan

Medio april di jaar neemt de raad een besluit. We houden u op de hoogte. Wilt u meer weten over het evenemententerrein? Kijk dan hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk