Verbodsbordjes houden hangjeugd op afstand

De verbodsbordjes die Nieuwegein vorige week liet neerzetten bij het schoolplein van De Zuiderkroon in de wijk Fokkesteeg in Nieuwegein lijken effect te hebben. Het eerste weekeinde na plaatsing werd volgens omwonenden nauwelijks hangjeugd bij deze basisschool gesignaleerd.

Voor zover jongeren toch op of bij het schoolplein aan de Graaf Hermanlaan stonden, gedroegen ze zich volgens de buurt rustig en netjes. De groep heeft zich naar het schijnt verplaatst naar de omgeving van de even verderop gelegen vestiging De Linie van het Anna van Rijn College aan de Acaciastraat en het aangrenzende ’sporttunneltje’. Op deze plek kwamen de jongeren ’szomers al bij elkaar.

De omwonenden van De Zuiderkroon zijn blij dat de groep zich heeft verplaatst. Maar het probleem is daarmee volgens hen niet opgelost. Daarom dringen ze bij gemeente en politie aan op blijvende aandacht.Zelf pratenInsteek van zowel politie als de gemeente Nieuwegein bij dit soort problemen is dat bewoners ook zelf verantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid in hun buurt. Bij overlast door hangjeugd wordt van hen verwacht dat ze niet meteen bij de overheid aan de bel trekken maar eerst zelf met de jongeren gaan praten.

In Fokkesteeg is dat volgens de buurt vergeefs geprobeerd. Eind november escaleerde de situatie. Toen sneuvelde een schutting bij een woning en een ruit van de school. Omwonenden drongen daarop bij de gemeente aan op plaatsing van de al langer door de school gevraagde verbodsbordjes artikel461 (verboden voor onbevoegden). Die geven de politie meer mogelijkheden jongeren die op zo’n plek voor overlast zorgen aan te pakken. De gemeente liet de bordjes vorige week donderdag plaatsen. Er komt ook nog een hek rond de school.

Districtsmanager Loeki Zeijlemaker van de gemeente meent dat het goed zou zijn als gemeente, politie en jongerenwerk met de betreffende hangjongeren en hun ouders om tafel gaan zitten. De jongeren kunnen dan ook hun wensen kenbaar maken. De gemeente bekijkt vervolgens wat mogelijk is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk