Uitzending Zembla schokt Antoniusziekenhuis

Het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein neemt extra hygiënemaatregelen. Ook het ziekenhuis in Utrecht neemt naar aanleiding van beelden die met een verborgen camera zijn gemaakt door het tv-programma Zembla extra maatregelen. In de uitzending van vrijdagavond is te zien hoe slecht het met de hygiëne in ziekenhuizen is gesteld. Een verslaggever ging undercover als vrijwilliger en ging onder meer aan de slag in het Antonius in Utrecht.

Artsen vertellen de journalist dat ze weten dat ze geen ring en horloge mogen dragen, maar dat ze het gewoon niet zo nauw nemen met de regels. Arts, microbioloog en professor Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda constateert na het zien van de beelden ‘een totaal gebrek aan discipline in de ziekenhuizen’. Hij zegt dat er een patroon is van vrijblijvend met de regels omgaan en dat er in geen enkel opzicht sprake is van een veiligheidscultuur.

Volgens Zembla sterven er elk jaar honderden mensen, nadat ze een infectie hebben opgelopen in een ziekenhuis. Het Antonius zegt op een zorgsite geschrokken te zijn van de opnamen en is begonnen met de actie ‘Hygiëne gewoon doen!’. Die moet ervoor zorgen dat personeel schoner werkt en zich aan de regels houdt. Drie jaar geleden toonde Zembla ook al aan dat ziekenhuizen vies zijn. Verslaggever Ton van der Ham ging toen ook undercover in ziekenhuizen, toen als schoonmaker. Ziekenhuizen beloofden toen beterschap, maar de situatie is dus niet veel beter geworden.

De uitzending van Zembla is vanavond te zien bij de Vara om tien voor half tien op Nederland 2. Meer informatie over die uitzending is hier te vinden.

One thought on “Uitzending Zembla schokt Antoniusziekenhuis

  1. ton

    Maar ook na deze uitzending lijkt er niet veel te zijn gebeurt wat betreft hygiene. Zowel als bij patient en het schoonmaakwerk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk