Tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Wethouder Martijn Stekelenburg (SP Nieuwegein) gaat op initiatief van D66 Nieuwegein en de SP Nieuwegein in gesprek met de WIL om ‘mobility mentoring’ voor langdurig bijstandsgerechtigden mogelijk te maken.

Langdurig bijstandsgerechtigden hebben vaak meer problemen dan bekend is bij hulpverleners. Problemen die hen belemmeren om een betaalde baan te vinden en economisch zelfstandig te worden. Voorbeelden hiervan zijn buitensporige schulden, mentale stress, depressie of andere medische problemen.

Binnenkort is het de bedoeling dat mensen in de bijstand voor het ontvangen van de bijstand verplicht worden om een tegenprestatie te leveren. Bij de behandeling van het voorstel dat dit mogelijk maakt, heeft D66 Nieuwegein herhaald dat zij geen heil ziet in het verplichten van de tegenprestatie. In plaats van verplichten en sanctioneren vindt D66 het verstandiger om deze groep mensen anders te benaderen. D66 heeft daarom – samen met de SP in Nieuwegein – voorgesteld om ‘mobility mentoring’ toe te passen bij langdurig bijstandsgerechtigden.

D66-raadslid Didi el Moussaoui licht toe: “Bij mobility mentoring begeleidt de mentor de bijstandsgerechtigde op zo’n manier dat deze leert op gestructureerde en gecontroleerde wijze de regie over de eigen financiële situatie te houden. Samen verminderen ze het risico om in een vicieuze cirkel terecht te komen. De bijstandsgerechtigde leert beter de regie in eigen hand te houden, met als mooiste resultaat: opnieuw participeren in onze samenleving. Niet omdat het moet, maar omdat het kan! Dit voorstel is wat ons betreft een goed voorbeeld om kansen voor iedereen te realiseren.”

De gemeenteraad wordt begin 2017 geïnformeerd over de uitkomsten van het gesprek tussen de wethouder en de WIL.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk