‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Ook op Social Media, zoals Facebook komt onze redactie ‘dingen’ tegen. Deze keer een ‘fraaie’ foto van Henk Lammen aan de Koninginnensluis in Vreeswijk.

Arend Bloemink: ‘Henk Lammen maakt zich (terecht…) zorgen over het aanzien van Vreeswijk, maakte een foto, plaatste deze op Facebook en schreef daar zijn commentaar bij. Dat leverde uiteraard meerdere reacties op: ‘Belachelijk dit. Gemeente Nieuwegein, is hier een vergunning voor afgegeven? Je kan er langs wandelen, dus is het openbaar terrein en niet van rijkswaterstaat.’

Onze redactie zocht even het bovenstaande uit, iets wat meneer Lammen natuurlijk ook heeft kunnen doen. Het sluizencomplex is eigendom van Rijkswaterstaat en vraagt aandacht voor draaiende schroeven in sluizen en het negeren rood licht. Schepen die met draaiende schroef in een sluis liggen en schippers die rood licht negeren. Het komt nog te veel voor, ondanks de irritatie bij andere schippers en het gevaar dat het oplevert. Rijkswaterstaat attendeert daarom schippers op de regels.

‘Trossen vast, schroeven uit’
In een sluis liggen schepen dicht op elkaar. Wanneer een schipper van een schip zijn schroef laat draaien om het vaartuig op zijn plaatste houden, veroorzaakt hij hinderlijke waterbewegingen bij de achtersteven. Kleinere schepen kunnen dan door de stroming en beweging in het water niet veilig afmeren. Daarom geldt de regel: ‘Trossen vast, Schroeven uit.’

Kortom daarom is het, en niet zoals gesteld wordt vanwege klagende omwonenden! Die er overigens niet zijn. Extra: De Koninginnensluis is een Rijksmonument, gebouwd tussen 1882 en 1886 en onderdeel van het Merwedekanaal. 

Zie je ook iets leuks of bijzonders in Nieuwegein? Maak een fotootje en stuur ‘m aan redactie@pen.nl. Zorgen wij er voor dat iedereen kan meegenieten!

 

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk