Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Een tijdje geleden kregen we een ansichtkaart binnen van Vreeswijker Jaap Boersema. Het waren enkele foto’s van het leven in en rond de sluis. Op de ansichtkaart zien we de Koninginnensluis. De kaart komt uit begin 1900 met gezicht uit het zuiden. De uitgever is ons onbekend. De kaart is van foto ingekleurd.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

20160318_ansichtkaartsluisboersemagroot

Jaap Boersema over de kaart: ‘Het is nu 1902. Het Merwedekanaal werd in 1892 opgeleverd. Gejaagd werd er steeds minder. Sleepboten brachten al die zeilschepen richting Amsterdam, de Zaan en de Zuiderzee. Bebouwing langs het kanaal is pas na 1892 op gang gekomen. Het eerste pand links is de tagrijn van de Gebr. Lenten. In 1912 bouwden zij er nog een mastenmakerij en smederij naast. Bij de brug het wachtlokaal voor de tram.’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk