‘Te dikke’ schapen zijn op dieet geweest en mogen weer de wei in

Ze hadden niet een béétje overgewicht, maar echt veel te veel kilo’s. De schapen en geiten van de dierenweide Galecop moesten afgelopen zomer noodgedwongen verhuizen naar Kinderboerderij IJsselstee om flink af te vallen. Buurtbewoners voerden hen te veel, want zelfs porties macaroni kregen ze door het hek toegestopt. Nu zijn de dieren terug. En is er een nieuwe maatregel: mensen uit de buurt houden elkaar in de gaten. Onze videograaf Jos van Vogelpoel was ter plekke toen de schapen werden losgelaten in Galecop.

Vooral de schaapjes werden volgens een buurtbewoonster “dikker, en dikker, en dikker”. Erg zielig om te zien, vindt ze. “Vast lief bedoeld allemaal, maar niet de bedoeling, natuurlijk.” En dat klopt: er overleden zelfs dieren aan overgewicht. Reden om de rest van de schapen en geiten naar de kinderboerderij te verplaatsen.

Maar deze week komen ze terug. Een auto komt aanrijden en niet veel later laadt dierverzorger Marieke Janssen de dieren uit. Ze lijken nog niet helemaal te beseffen dat ze weer op hun thuisbasis zijn. “Al denk ik dat ze hierna echt niet meer terug willen”, lacht Janssen.

Flink hard afgevallen
Er is flink hard afgevallen de afgelopen maanden, legt ze uit. Geen brood meer voor de dieren. Nee, alleen nog gras en water. “Klinkt heftig”, geeft Janssen toe, “maar we konden niet anders. Ze hadden zoveel lichamelijke klachten van hun overgewicht, dat we ze echt moesten helpen. Anders weet ik zeker dat nog veel meer schapen waren overleden.”

De buurtbewoners, die bij de heropening van de dierenweide zijn, staan er blij bij te kijken. “O, wat een fijn gezicht weer”, roept iemand. “Eindelijk wat gezelligheid terug in de wijk”, lacht een ander. Volgens een groepje dames heeft de wijk de dieren zeker gemist. Woon je in Galecop, zeggen ze, dan hoort de dierenweide erbij. Traditiegetrouw gaan opa’s en oma’s met hun kleinkinderen een wandelingetje om de weide maken. Ook hondenuitlaters hebben het gedag zeggen tegen de geiten in hun rondje opgenomen. “Dus je snapt dat we de afgelopen maanden wat ontwend waren.”

‘Voer je de dieren, gaan ze dood’
De grote vraag is nu vooral: hoe blijven de dieren op gezond gewicht? Er staan grote borden langs de dierenweide, met een nogal dreigende tekst: “Voer je de dieren, gaan ze dood”. Wethouder John van Engelen hoopt dat het gaat werken. Want anders moeten de dieren toch weg uit Galecop, vreest hij. “We gaan nu een jaar lang bijhouden hoe het met de dieren gaat. We gaan ze regelmatig wegen én we hebben afspraken met de buurt gemaakt.”

Een buurtbewoonster weet al van die afspraken van. Zij woont vlakbij de dierenweide en wordt ingezet om te controleren of er – om het voorbeeld er nog maar even bij te halen – niet weer een portie macaroni door een hek wordt geduwd. “Dan ga ik er wel op af, hoor. Om te zeggen: niet doen, dat is niet goed voor ze.”

Nog niet alle dieren zijn terug
Overigens zijn nog niet alle dieet-dieren terug van weggeweest. “Niet iedereen valt even snel af”, legt dierverzorger Marieke uit. “Maar die komen hopelijk later alsnog.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk