Strategische verkiezingen Provinciale Staten

Met een opkomstpercentage van 41,50% heeft Nieuwegein gestemd voor de Provinciale Staten, dit was overigens het laagste in de provincie Utrecht. Dit percentage lag ook ver beneden het landelijke gemiddelde van vier jaar gelden maar dat was ook niet zo verwonderlijk. Vier keer naar de stembus binnen één jaar geeft stof tot nadenken om sommige verkiezingen te combineren.

De PvdA is de grootste geworden in Nieuwegein, althans voor de Provinciale Staten. Met 5581 stemmen staan ze dus voor het CDA, deze heeft 4525 stemmen gekregen. De VVD is een goede derde geworden met 4044 stemmen en GroenLinks werd vierde met 1575 stemmen.

De LPF kreeg deze keer maar 553 stemmen. De Socialistische Partij 1199 en de D66 kreeg 1083 stemmen. Het stembureau in de Lucas School in de wijk Galecop had de hoogste opkomst en wel 57,76% het laagste was in het Korpsgebouw van het ‘Leger des Heils’ aan de Sluyterslaan bij het Nijpelsplantsoen, daar was de opkomst slechts 30,52%. U mag daar uw conclusies uittrekken. De meeste ‘lokale’ partijen leden verlies.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk