Stijf, stijver, stijfst!!

Luisteren 1

Tijdens de afgelopen Raadsvergadering liet wethouder Corrie van Rooijen wederom merken, dat luisteren een moeilijk vak is. Het beantwoorden van de vraag van collega-raadslid Jacqueline Verbeek over de wijze waarop burgers door de Servicelijn worden behandeld, is hier een voorbeeld van. Deze burgers doen hun beklag over te weinig groen onderhoud en worden afgewimpeld met het argument, dat er geen budget meer is en dat dit wordt veroorzaakt door Nieuwegein Kiest. De wethouder antwoordt niet met “dat deze behandeling van de burgers door de Servicelijn nergens op slaat”, maar stamelt iets van in de zin, dat het moeilijk is voor de ambtenaren en dat ze wel begrijpt dat “Nieuwegein Kiest” voor hen een argument is. Dit heet een Raadslid het bos in sturen. Neemt deze wethouder de Raad, maar wat veel belangrijker is, de kiezer nog serieus. In haar gemeentelijke website onderstreept zij haar politieke betrokkenheid; in de Raad blijkt hier niets van. Ook haar toezeggingen in de Commissie RIM tonen geen betrokkenheid en daadkracht. De toezeggingen zijn onderhand verjaard. Heeft deze wethouder nog voeling met de ambtenaren, die haar op tijd, dus qua planning, de notities moeten aanleveren?

Luisteren 2

Het eerste vragenuurtje in de Raad- sinds de instelling daarvan – werd echter nog levendiger, toen de PvdA informeerde naar de stand van zaken bij de aanleg van de dierenweide in Galecop. Deze aanleg was voor de zomer al twee keer door de Raad goedgekeurd, maar er is nog steeds geen “Ark van Noach” in de nieuwe wijk afgemeerd.

Het antwoord van – jawel – wethouder van Rooijen was illustratief. In het kader van Nieuwegein Kiest moeten er keuzes worden gemaakt en daar is het wachten op. De wethouder negeerde de Raad dus tot tweemaal toe en zat bovendien helemaal fout met haar verwijzing naar “Nieuwegein Kiest”. “NK” gaat in 2005 in en voor dit jaar is er budget vrijgemaakt voor de aanleg. Waarschijnlijk dacht zij, drie keer negeren is scheepsrecht! Ondanks een breed gedragen argumentatie van de Raad, dat zij moest luisteren en de Raad gehoorzamen, bleef zij namelijk stijf als een plank neen zeggen. Op diezelfde plank lag volgens haar de dierenweide Galecop. De vervolgens ingediende motie tot onmiddellijke aanleg, werd met de grootst mogelijke meerderheid in de Raad aangenomen. Dit heeft een afstraffing! Wie niet luisteren wil, moet maar voelen, heb ik vroeger geleerd.

Luisteren 3

Het College heeft in het kader van Nieuwegein Kiest en de Begroting 2005 de verenigingen en instellingen van Nieuwegein benaderd met het “verzoek” om het mes in eigen vlees te zetten. Het gaat hier om eurotonnen bezuinigingen. De fracties krijgen dit weekend de voorstellen van het College om tot een sluitende begroting 2005 te komen. D66 zal eerst goed gaan luisteren naar de vertegenwoordigers van de Nieuwegeinse instellingen en verenigingen. Daarnaast luisteren wij naar het College. Hoewel D66 haar verantwoordelijkheid niet uit de weg zal gaan bij vervelende beslissingen, zal zij constant uitgaan van haar eigen lange termijn visie. Wij gaan voor een bruisende stad met een zo hoog mogelijk niveau van voorzieningen. Daar mag wel voor betaald worden als de burger het er voor over heeft. Nieuwegein moet daarom zelf kiezen en niet het College voor hen. Wij zullen het College hieraan herinneren!!Vraag maar aan wethouder Corrie wat luisteren is!!!

Hans Reusch

Fractievoorzitter D66

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk