Stemmen in Nieuwegein voor iedereen: ook voor beperkten

Volgens het College voor de Rechten van de Mens zijn stembureaus vaak niet goed voorbereid op mensen met een handicap. Dat meldde de NOS gisteren. De gemeente Nieuwegein wil mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap juist graag helpen, omdat zij alle Nieuwegeiners welkom wil heten in het stembureau.

Website hoe werkt stemmen
Begrijpen hoe stemmen werkt is niet voor iedereen vanzelfsprekend, dat bleek ook weer uit de reportage van de NOS. Maar ook wat de gemeenteraad is, en wat voor werk de gemeenteraad doet, weet lang niet iedereen. Daarom werkte de gemeente Nieuwegein mee aan de totstandkoming van de website hoe werkt stemmen, welke alle uitleg geeft over de gemeenteraadsverkiezingen en over hoe stemmen werkt.

Kieslijst in braille
Ook aan visueel gehandicapten is gedacht. Net als vorig jaar heeft de gemeente Nieuwegein een kandidatenlijst in braille aangevraagd. Deze lijst is beschikbaar op het Stadshuis.

Rolstoel- en scootmobieltoegankelijk
Bij alle stembureaus is gekeken naar de toegankelijkheid voor minder validen. Bij alle bureaus op één na is de rolstoel-/scootmobieltoegankelijkheid goed. Bij één bureau is dat wat minder, maar het is nog altijd wel mogelijk om met een rolstoel binnen te komen. De gemeente Nieuwegein wil het voor mensen die niet goed ter been zijn obstakels wegnemen, zodat ook zij hun stem kunnen uitbrengen.

Online peiling
In december deed de gemeente een online peiling onder haar inwoners, en vroeg hen tips die kunnen helpen om weg naar de stembus letterlijk en figuurlijk aantrekkelijker te maken. Dit leverde verschillende goede suggesties op, waar de gemeente dankbaar gebruik van maakt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren