Statushouders nemen medio juni hun intrek in pand aan de Luifestede

Eind oktober 2016 stemde de gemeenteraad in met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om opnieuw statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) te gaan huisvesten op een tijdelijke locatie. De Luifelstede (voormalig kantoorgebouw) bleek hiervoor geschikt. Het eerste anderhalf jaar wordt dit samen met het COA geregeld. De statushouders die hier komen wonen hebben allemaal een verblijfsvergunning. Dat betekent dat ze mee tellen voor de taakstelling en direct aan het werk mogen.

Als de nieuwe bewoners anderhalf jaar in De Luifelstede hebben gewoond, worden hun woningen omgezet naar huurwoningen. De woningbouwvereniging regelt dan nog allerlei zaken. Op dat moment, na anderhalf jaar, kunnen ook andere urgent woningzoekenden hier een woning krijgen. Na ongeveer vijf jaar wordt het gebouw gesloopt en krijgt deze plek een nieuwe bestemming.

Wanneer komen de statushouders en wat gaan ze doen?
De Luifelstede is een voormalig kantoorpand. Sinds begin april wordt er dan ook hard gewerkt aan de verbouwing van dit pand. De planning is dat de verbouwing op 30 juni is afgerond, zodat de nieuwe bewoners vanaf dan hun intrede kunnen doen. Langs de Zuidstedeweg wordt een hek geplaatst, zodat kinderen niet de weg over kunnen steken.

Vluchtelingenwerk vangt de statushouders op en maakt hun wegwijs in de Nieuwegeinse samenleving. Statushouders beginnen al snel met hun inburgering en het volgen van taalklassen. Daarnaast organiseert Vluchtelingenwerk ook activiteiten op de Luifelstede. Voor de mensen die kunnen werken helpt Vluchtelingenwerk bij het zoeken van (vrijwilligers)werk. Vluchtelingenwerk heeft een kantoor op de Luifelstede en is tijdens kantooruren de gehele dag aanwezig.

Informatie
Wij vinden het belangrijk om inwoners goed op de hoogte te houden van de ontwikkelingen rondom de Luifelstede. Daarom komen wij – wethouder en medewerker gemeente- graag bij u op de koffie (u mag natuurlijk ook bij ons komen!) zodat wij met u in gesprek kunnen gaan over dit onderwerp. Voor de officiële opening van de Luifelstede organiseren wij inloopmomenten, zodat u zelf kunt zien hoe het kantoor veranderd is naar een tijdelijke woonlocatie.

Als u zich wilt aanmelden voor een koffiemoment, dan kan dat door een e-mail te sturen naar het e-mail adres redactie@nieuwegein.nl.

De achterkant van het gebouw, daar waar de markt wordt gehouden in de binnenstad van Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren