Start werkzaamheden Betere Buurten Schansen-Noord

Begin deze maand is de aannemer Scherrenberg BV gestart met de werkzaamheden voor Betere Buurten Schansen-Noord. Momenteel zijn de werkzaamheden begonnen aan de rijweg, parkeerplaatsen, stoepen, riolering en ondergronden. De hele vernieuwing van de wijk zal ongeveer twee jaar duren. De gemeente heeft zes miljoen uitgetrokken voor het project. Woensdagmorgen was wethouder Jan Kuiper in de buurt om onze redactie uitleg te geven over de werkzaamheden, samen met de Nico Veenendaal, directeur van het aannemersbedrijf uit Nieuwegein.

Aan het eind van 2018 startte het Betere Buurtenproject in Schansen-Noord. Ruim een jaar werkten de ontwerpers samen met bewoners aan het ontwerp voor de buurt. Nu zijn de plannen technisch uitgewerkt, is er een aannemer gevonden en is het grote werk begonnen in de wijk Fokkesteeg. Alle bestrating, de stoepen, de drempels en veel van het groen wordt vernieuwd. De buurt krijgt een ander gezicht en is in 2023 weer klaar voor de toekomst.

In het ontwerp zijn allereerst de wensen van bewoners meegenomen, zoals bijvoorbeeld een extra drempel, een andere inrichting rondom de school (De Schouw) aan de Dintherseschans, meer veiligheid voor fietsers en voetgangers, een mooier centraal plein en meer groen. Daarnaast is door de ontwerpers rekening gehouden met de toekomst. Denk daarbij bijvoorbeeld aan klimaatverandering (denk aan hevigere regenbuien en langere periodes van droogte en warmte). Om deze reden worden er bijvoorbeeld innovatieve boombunkers geplaatst, zodat er bomen kunnen groeien op plekken waar dat eerst niet kon. Andere oplossingen zijn waterdoorlatende parkeerplaatsen, een speelfontein en meer groen, dat goed tegen droogte en hitte kan. Om fietsen te stimuleren en veiliger te maken, loopt er straks een fietsstraat van noord naar zuid door de buurt, zodat je gemakkelijk naar de binnenstad fietst.

Dit is niet het eerste moment dat er gewerkt wordt in de buurt. Kleinere projecten die gelijk uitgevoerd konden worden, zijn al gestart of zelfs al klaar. Deze projecten bedacht Betere Buurten vaak samen met bewoners en we voerden ze ook samen uit. Denk bijvoorbeeld aan de grote muurschildering en de tuintjes op de Hoornseschans, de ontmoetingsplek De Torteltuin, de social baubles (hele mooie mozaiekballen) en het gedicht van het seniorencomplex Van Baarenhove en de schildpadden op de straat rondom De Schouw om het verkeer af te remmen. En zo zijn er nog meer kleine en grote initiatieven, die eigenlijk allemaal aandacht verdienen.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel trok de wijk Fokkesteeg in en maakte bovenstaand videoverslag met de wethouder en de projectleider. Een impressie van het ontwerp voor de buurt kunt u hier bekijken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk