Stan Lewkowicz maakt kunst voor Batau

De gemeente Nieuwegein start in de wijk Batau met het aanleggen van een kunstwerk van Stan Lewkowicz. Geïnspireerd door het thema verkeer heeft Stan Lewkowicz een lichtkunstwerk ontworpen dat geïntegreerd wordt in de bestrating van plateaus en een rotonde. Lichtmodules in de vorm van straatklinkers zullen een groene en witte markering vormen in het wegdek. Als straatbijou zullen ze met een twinkelend welkom de aandacht trekken en daarmee het verkeer afremmen. De kunsttoepassing zal worden geplaatst in het wegdek van de plateaus bij de toegangen tot Batau, één bij de noordelijke, één bij de westelijke en één bij de oostelijke entree van Batau. Bij de zuidelijke entree zal de rammelrand van de rotonde worden gebruikt. Naar verwachting zal het kunstwerk in het najaar van 2003 in zijn geheel voltooid zijn.

Een bijzondere zwarte klinker met zilverglitters weeft het plateau aan elkaar als een tapijt. Het plateau is dan ook een uitgerolde loper van zilverglitter met als edelstenen fonkelende lichtmodules. De lichtmodules van het werk zijn onafhankelijk van de straatverlichting in werking. Het licht van de modules is dan ook te zien op sombere en donkere dagen, wanneer de straatverlichting niet is aangestoken.

Dit kunstwerk is onderdeel van het wijkverkeersplan ‘Duurzaam Veilig Batau’. Ter bevordering van de verkeersveiligheid worden verkeersvertragende aanpassingen ingesteld zoals 30 km zones en verkeersdrempels. In dit verkeersproject is de mogelijkheid opgenomen om kunst te integreren. De adviescommissie beeldende kunst heeft als mogelijke locaties voor de kunsttoepassingen haar voorkeur uitgesproken voor de entreegebieden van de wijk. Hierbij zou de kunst een signaleringsfunctie kunnen krijgen voor de maximale snelheid in Batau.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Kapsalon+van+Doorn+voorpagina+200x60


%d bloggers liken dit: