St. Antonius maakt kwaliteit zorg inzichtelijk

Artsen van de hartcentra van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein, geven als eersten in Nederland inzicht in de uitkomsten van hun behandelingen. Onder de noemer Meetbaar Beter wordt met een nieuwe methodiek gemeten wat het effect van bepaalde ingrepen is op onder meer de kwaliteit van leven van de patiënt. Tijdens het symposium op vrijdag 12 oktober worden de eerste resultaten bekend gemaakt.

Volgens de initiatiefnemers van Meetbaar Beter draait het bij het meten van de kwaliteit van zorg om het resultaat van de geleverde zorg. De in samenwerking met The Decision Group ontwikkelde methode die is toegepast binnen Meetbaar Beter, meet niet alleen de medische uitkomst, maar ook de gezondheidswinst op langere termijn en de kwaliteit van leven na een ingreep. Tegelijkertijd geven de uitkomsten nieuwe inzichten op basis waarvan artsen de zorg voor de patiënt verder kunnen verbeteren. Thoraxchirurg Edgar Daeter van het St. Antonius Ziekenhuis: “Op welke hoog technische manier je je vak ook uitoefent, uiteindelijk gaat het om twee dingen: wat kan een patiënt verwachten en hoe kunnen we de resultaten verbeteren?”

De beide hartcentra kiezen er bewust voor om de resultaten transparant te maken. Door Meetbaar Beter beschikt de patiënt over voor hem relevante kwaliteitsinformatie over het hartcentrum en op termijn ook over informatie over of en hoe die kwaliteit verbeterd is. Tegelijkertijd helpt de openheid om ook daadwerkelijk de zorg te verbeteren. Bart van Straten, cardiothoracaal chirurg in het Catharina Ziekenhuis en eveneens betrokken bij Meetbaar Beter: “Ik vind dat iedere dokter uiteindelijk verantwoording moet afleggen over de resultaten van de door hem of haar geleverde zorg.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk