SchrijversPen

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop.

Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Het beestje bij zijn naam noemen.’

Ik heb iets met namen. Voor Het CARPA Complot zocht ik achternamen met betekenissen die met water of waterkeringen te maken hadden. In De speelgoedman liet ik dat los, maar wel gebruikte ik namen met betekenis en met mooie klanken. Bij mijn nieuwste boek Het Tango algoritme heb ik de personen bestaande of historische namen gegeven. De locaties die ik noem bestaan echt. Of bestonden echt…

Sinds ik het boek schreef zijn de esdoornhagen langs de Herenstraat grotendeels verdwenen, De Lantaern is geen restaurant meer, het Kruikje en andere cafés hebben nieuwe namen en bazen gekregen. Toch is er iets tijdloos aan de Herenstraat in Jutphaas, en die sfeer heb ik hopelijk weten te beschrijven.

Namen zijn belangrijk. Voor lezers die Nieuwegein niet kennen probeer ik de sfeer en de plaatsen te beschrijven, maar ‘de Herenstraat’ heeft toch een andere uitstraling dan ‘de weg langs het kanaal’. ‘Een fietsbrug’ geeft een ander beeld dan ‘de Rijnhuizerbrug’. Dat beeld, die realistische basis, is voor mij een springplank naar de fictie.

Toch veranderde ik wel de naam van het Oosterlicht College. Daar heb ik lang over getwijfeld. Ik probeer zo realistisch mogelijk te schrijven en had graag de naam behouden. Maar enkele gebeurtenissen in de school zijn pure fictie en ik wilde niet dat daar twijfel over zou ontstaan. En een naam als Noorderlicht geeft ook wel een speciale sfeer. Iets met mysterieus licht aan de horizon en met eenzaamheid en kou. Prima beelden voor een thrillerschrijver. Net als de beer in de hal trouwens, die kon ik toch niet weglaten in mijn verhaal.

Foto: Heleen van den Hoven (rechts) geeft Het Tango algoritme aan wiskundedocente Annelies van Schaik, uit dank voor haar hulp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk