Samen waterkwaliteit meten

We genieten allemaal van het water in onze stad. Maar wat is de kwaliteit van al dat Nieuwegein- se water? Van vijvers, sloten en kanalen? Kun je iets zien in het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? De gemeente Nieuwegein onderzoekt dit graag samen met u. Doet u mee?

Samen meten, samen weten
De gemeente zoekt enthousiaste vrijwilligers die tussen april en oktober dit jaar een of meer wa- teren (vijvers, sloten en kanalen) willen bekijken en de gegevens willen noteren. U hoeft geen expert te zijn, iedereen kan het en meedoen vraagt slechts een uurtje tijd per maand. Tijdens uw lunchpauze, een wandeling met de hond of op weg naar huis, kijkt en noteert u hoe het water eruit ziet: ligt er veel kroos op het water, zwerfvuil of ziet u planten? De resultaten kunt u online invullen.

Waarom meten?
Iedere drie jaar controleren de gemeente en het waterschap de kwaliteit van het oppervlaktewater. Deze controles zijn een momentopname. Zo kan bijvoorbeeld de hoeveelheid kroos in een week sterk toenemen. Met de hulp van vrijwilligers kunnen meer wateren vaker worden gecontroleerd. Het waterschap verzamelt alle gegevens en maakt hiervan een rapportage. En deze gebruikt de gemeente weer om de kwaliteit van het water voor mensen, planten en dieren in Nieuwegein te verbeteren.

Doet u mee?
Kom dan dinsdag 24 maart naar de informatieavond. U krijgt dan ook de spullen die voor het meten nodig zijn. Aanmelden voor deze avond kan via samendoen@nieuwegein.nl. Vermeld uw naam en de locatie/wijk waar u zou willen meten (waar u woont, werkt of wandelt).

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren