Regels voor wijzigen woning aangepast

De regels voor het wijzigen van woningen in Nieuwegein zijn aangescherpt. Wilt u een woning in Nieuwegein kamersgewijs verhuren of een woning splitsen in meerdere woningen, dan heeft u daarvoor voortaan een vergunning nodig.

De SP in Nieuwegein heeft begin dit jaar aandacht gevraagd voor woonoverlast in de wijken. Dit deed zij met het rapport over kamerverhuur en splitsing. Begin februari overhandigde de SP in Nieuwegein een rapport: ’In de aap gelogeerd’ aan de verantwoordelijke wethouder Hans Adriani. Het rapport gaf een beeld van falend toezicht op kamerverhuur en splitsing. De gemeente Nieuwegein gaf openlijk toe niet te handhaven en de controle op brandveiligheid schoot tekort. Met het rapport in de hand vroeg de SP in Nieuwegein aan het college van burgemeester en wethouders om orde op zaken te stellen. Dit gaat vanaf nu gebeuren.

SP Nieuwegein

Effect op leefbaarheid
Bij het beoordelen van vergunningaanvragen wordt het effect op de leefbaarheid in de directe omgeving meegenomen. Er wordt gekeken naar de parkeersituatie. Maar ook naar wat er speelt in de omgeving en of er klachten vanuit de buurt bekend zijn. Verder is er een maximum ingesteld. Niet meer dan 10% van de woningen in een straal van 100 meter rondom de woning mag worden gewijzigd.

Een vergunning aanvragen
Wanneer u een woning wilt splitsen in appartementen/zelfstandige woonruimten en voor deze woningen apart wilt registreren in het kadaster dan heeft u een splitsingsvergunning nodig. In de meeste gevallen heeft u naast een splitsingsvergunning ook een omgevingsvergunning bouwen nodig.

Wanneer u een woning kamersgewijs wil verhuren dan heeft u een omzettingsvergunning nodig. Hiervan is sprake wanneer er meerdere personen die geen duurzaam gemeenschappelijke huishouding voeren in de woning gaan wonen.

Voor het samenvoegen van woningen heeft u in de meeste gevallen een omgevingsvergunning bouwen nodig.

Klachten
Is er in uw buurt een woning die kamersgewijs of in meerdere etages wordt verhuurd, waarvan u overlast ervaart? Dan kunt u dat melden bij: kamerverhuur@nieuwegein.nl. Meer informatie vindt u hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren