PvdA Nieuwegein: ‘Herbouw oude stad Geyne’

Als het aan de PvdA in Nieuwegein ligt zal de oude stad ‘t Geyne weer herbouwd worden. ‘t Geyne kreeg in 1295 stadsrechten en Nieuwegein heeft die nog steeds. De stad Geyne werd in 1402 geplunderd en platgebrand en is daarna niet meer herbouwd. ‘Het herleven van de geschiedenis is de ideale schakel tussen de andere twee doelstellingen van het gebied: natuurwaarde en gebruik van Park Oudegein’ aldus de PvdA in Nieuwegein op haar website.

De gemeente heeft een visie ontwikkeld voor verbeteringen in Park Oudegein. De PvdA heeft er voor gepleit het historische karakter van dit gebied te versterken door in de toekomst een deel van de middeleeuwse stad Geyne te herbouwen. Stadspark Oudegein is in 1977 aangelegd met als doel Nieuwegein leefbaarder te maken. Een groot stadspark zou een goed tegenwicht zijn voor de toen nieuwe uitbreidingswijken.

De PvdA: ‘Onlangs is er een uitgebreid participatietraject geweest waarin het ging om versterking van de natuur-, historische- en gebruikswaarde. De visie, die het resultaat is van dat participatietraject, geeft de kaders voor het versterken van de natuurwaarde en ecologie, de gebruikswaarde, en het beleefbaar maken van de historie van stadspark Oudegein.’

In de visie wordt een planning gegeven voor verbeteringen in de periode tot 2025. Het gaat daarbij om verbeteringen zoals o.a. van de waterdoorstroming en van de toegankelijkheid. De PvdA laat weten ook een visie voor de lange termijn te hebben.

Het stadspark Oudegein is een mooi gebied. Volgens een lovend artikel in het dagblad Trouw van 7 november 2015 “de verborgen parel in nieuwbouwstad Nieuwegein”, “één van de mooiste stadsparken van Nederland” en “Sieraad van een nieuwbouwstad”. ‘Dat hebben we alvast. Het zou mooi zijn als we daar een visie voor de lange termijn aan toevoegen, het punt aan de horizon waarvoor we de zeilen gaan hijsen en waar we met z’n allen naar toe koersen. Dat punt hoeven we niet voor 2025 te bereiken, maar we gaan wel op weg, die kant op’ aldus de PvdA.

Bindende factor tussen gebruik en natuur is de geschiedenis, de cultuurhistorische waarde. ‘Waarom maken we niet gedeeltelijk de herbouw van de stad Geyne tot punt op de horizon. Met de herbouw van het Nazareth klooster met daarin horeca voorziening.’ De PvdA pleit voor en plan waarbij vrijwilligers en commerciële partijen samen kunnen werken aan het zichtbaar maken van de geschiedenis van Geyne. ‘De gemeente moet dat faciliteren’ aldus de PvdA. Zij wil wil dit voor de lange termijn als punt op de horizon.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk