Plussen en minnen nr 14

MINNEN

Stoplichten

Nu zijn die stoplichten bij Far East, uw weet wel onze chinese Japnner of japanse Chinees vlak bij het tramstation in de binnenstad, weer helemaal goed afgesteld. Maar daar lees ik in de krant geen woord van. Jammer want hoezeer het ook de taak is van de pers om de vinger aan de pols te houden bij misstanden of grote fouten van burgers, overheden, enz., het zou de algemene stemming best verbeteren wanneer er af en toe ook eens wat meer aandacht besteed wordt aan de snelheid waarmee allerlei problemen wel degelijk opgelost worden.

Asbest

Zoals ik eerder al schreef is het verhaal van asbest toch niet teneinde. Het gevoel blijkt terecht dat door de veelheid van gegevens, de discussie in de raad in begin november eigenlijk niet in het juiste perspectief stond. Nu is er door de heer de Mol een poging gedaan om een beperkt aantal feiten op een rijtje te zetten. Dat maakte de kern van de zaak een helderder en rechtvaardigt de vraag of de wethouder echt de correcte informaties had ontvangen. Helaas was de coalitie plus nog wat partijen niet van plan om het onderwerp nog eens op de agenda te plaatsen.

Dat is, na de lange discussie die plaats gevonden had, wel begrijpelijk. Maar in een zaak die rechtstreeks te maken heeft met de gezondheid van inwoners en de werkmensen die met dit asbest in aanraking komen, mag dat eigenlijk geen argument zijn. Voor minder belangrijke zaken is de raad in staat om bijna oeverloos door te leuteren. Een ietsje pietsje van die energie aan asbest besteden, lijkt mij geen verkeerde zaak.

Detailhandelsnota waarom?

Afgelopen woensdag heeft de raad die goedgekeurd, met natuurlijk veel opmerkingen over de wens om de kleine winkelcentra wel in stand te houden. De leefbaarheid in de wijken weet u wel. Deze buurtcentra mogen echter niet uitbreiden aldus wethouder Kolff. Het zou wat te veel van het goede worden. Op de vraag waarom we in west bestuderen of daar niet een super Albert Hein gevestigd kan worden, kwam geen antwoord. Misschien wordt het toch wel een kleintje. Maar voor mijn gevoel blijft het behagen van Corio, wat deze gemeente uitgebreid doet, een van de belangrijkste bronnen van parkeer- en detailhandelsbeleid. En dat is al heel lang zo! Geen rede om deze detailhandelsnota af te keuren. Maar wel een aanleiding om dat voorbereidingsgedoe over binnenstad west en vooral ook het parkeerbeleid als college en raad van deze gemeente eens goed in de gaten te houden.

PLUSSEN

Helden

Leuk hoor die helden van Nieuwegein. Gisteren zijn ze officieel ingehuldigd en hebben allemaal een leuke foto mee gekregen. Die hangen uitvergroot als vlag ook rondom de parkeerplaats in west in de wind. Het werd een gezellige bijeenkomst in het “Nu” gebouw waar o.a, ook de staf van het binnenstad ontwikkelingsteam gehuisvest is. Loco-burgemeester Lubbinge was in vorm bij zijn presentatie. Hij werd daarbij geholpen door de grote diversiteit van de kandidaten. Dat speelde qua leeftijd, qua activiteiten en qua positie van de betrokkenen.

Zo waren daar ambtenaren die gewoon hun werk gedaan hebben maar dat zodanig doen dat het gewoon leuk was om ze in het zonnetje te zetten. Hetzelfde gold voor vrijwilligers waarvan sommigen een heel stel bezigheden hebben terwijl anderen volledig gefocust op een zaak, daar onwillekeurig de verpersoonlijking van geworden zijn. Al met al heel leuk en bijzonder goed georganiseerd en bedacht.

32 partijen in de raad?

Nee zo ver zal het niet komen. Er was binnen de VSP overigens de gedachte dat wanneer iedereen voor zich begint, het verstandig zou zijn om de uitzonderingspositie te handhaven. Wij blijven gewoon als tweemansfractie doorgaan. Wat er ook gebeurt!

Daarbij komt dat we straks die uitzonderingspositie wel waarderen. Maar gelooft u maar niet dat het zover komt. Wij denken dat de verzelfstandigingen wel ten einde zijn. Al was het maar dat de weglopers nooit meer dan vijf minuten spreektijd in de raad zullen krijgen. Blijft de vraag wat het beste is. Als fractielid het geneuzel van je fractievoorzitter zwijgend moeten aanhoren of zelf in dynamische termen met korte formuleringen in minder dan vijf minuten twee keer zoveel zeggen.

Hoeveel ambities heeft u? Misschien dat de veertiende partij zich toch weldra aanmeldt. En als dat gebeurt is het hek van de dam. Maar voorlopig is het nog een geheim van Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk