Plussen en minnen, deel 8

Zou er wat zijn met de PvdA wethouders. Eerst Harry Bosch weg uit het Utrechtse. Gelukkig blijft hij bij ons als opperhoofd van het nieuwe bestuur van de nieuwe KOM. Die Kom kreeg dan ook prompt een extra bedrag toegeschoven om extra bouwkosten te kunnen betalen en het einde van het jaar te halen. Helemaal zeker is het niet want de weergave van collegebesluiten die de Raad te lezen krijgt, is tamelijk schematisch en zonder veel details. Zo staat het waarom van de beslissing er nooit bij. Ook weten we niet of het allemaal in pais en vree tot stand is gekomen of dat de collegeleden, of althans een aantal van hen, een stevig potje worstelen achter de rug hebben. Eigenlijk zouden we dat wel moeten weten, zeker die raadsleden die potentieel toekomstig wethouder zijn. Voor hen is het fijn om te weten of er een slangenkuil is en zo ja hoe die eruit ziet.

Dat speelt op dit moment natuurlijk duidelijk. Want ook PvdA wethouder Lubbinge vertrekt en laat zijn collega’s achter met de talrijke vruchten van zijn creatieve geest en zijn harde werken. Maar heel veel van wat hij de stad heeft aangeboden staat nog in de steigers of slechts op papier en zal nog veel energie en wijsheid vragen om werkelijk iets te gaan betekenen. Andere zaken zoals het stadshuis en het eerste deel van het winkelcentrum staan. Het afrondende rekenschap en verantwoording afleggen over de financiële en operationele resultaten ten opzichte van de oorspronkelijk goedgekeurde plannen is echter nog niet gebeurd. Daar laat de wethouder ons toch wel in de steek net zo goed als dat we opeens zijn kennis van de lopende dossiers en de daarbij behorende achtergronden zullen moeten missen. En rekent u niet op een doorwrochte overdracht van zaken. Daar zijn ze politiek en operationeel binnen ons gemeentehuis niet zo goed in. De nieuwe wethouder, wie dan ook, zal dus een stuk afhankelijker zijn van de bureaucratie dan zijn voorganger. Dat is elke vier jaar natuurlijk zo, maar halverwege het politiek seizoen vertrekken, vergroot die problematiek aanmerkelijk.

Ondergetekende was dan ook stom verbaasd dat wethouder Lubbinge zo maar “Tijd voor iets anders “wil, zoals Raymond de Jong in het AD van vandaag schrijft. Het verhaal was voor mij totaal onverwacht hetgeen in de PvdA fractie ook zo schijnt te zijn, aldus fractievoorzitter Hans Adriani. Wanneer dat zo is groeit mijn verbazing steeds verder. Het lijkt nu net een volledig plotselinge opwelling, bijna een vlucht van een man die moet weten wat de consequenties van zo’n stap zijn en in het AD niet verder komt dan te vermelden dat hij “Oprecht zelf nog niet weet wat ik hierna ga doen.” Waarvan acte.
Ondertussen heeft hij bij de feestelijke opening van ons Stadshuis het woord niet gevoerd en schurkte de fractievoorzitter van de PvdA tegen de wethouder van de VVD aan tijdens de demonstratie raadsvergadering in de nieuwe raadszaal van afgelopen zaterdag. Sommige zaken krijgen pas achteraf een zeker perspectief.

De PvdA fractie vergadert aanstaande zondag, net niet 1 april. Ik wens hen heel veel wijsheid en de man of vrouw die de kar gaat trekken heel veel sterkte en succes. Wethouder Lubbinge gaat in de binnenstad wonen. Hij zal allicht nog wat advies kunnen geven. We merken in de toekomst wel of dat zo is. Hem en zijn gezin wensen we gezondheid en geluk toe! En wat er met PvdA wethouders is, komt nog wel een keer boven water.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk