Persoon van het jaar

Deze week kreeg ik de vraag van een lokaal blad (ONS, ikzelf dacht altijd dat het onze lokale tegenpartij was, maar kennelijk dus ook een weekblad voor Nieuwegein) wie voor mij de persoon van het jaar 2004 was.

Da’s natuurlijk stevig nadenken. Want de keus is groot. Natuurlijk is het mode om je af te zetten tegen alles wat autoriteit is, waarmee persoonlijkheden als de burgemeester of lokale politici voor het grote publiek moeten afvallen. Hazes of Wilders, of wie er nog meer net is overleden of gemorst heeft met een fles bleekwater, zijn dan -tijdelijk weliswaar- snel favoriet.

Voor mij niet overigens. Want die machthebbers van een gemakkelijk doelwit als de gemeente, werken zich uit de naat voor de gemeenschap, voor u en mij dus. Iets meer respect voor het werk in een hondenbaan als burgemeester en wethouder kan geen kwaad. Meestal komen zij niet toe aan “what ever is on tele today” want dan zijn ze weer op pad of verantwoorden zich ten overstaan van uw volksvertegenwoordigers, de gemeenteraad.

Maar desondanks komt mijn persoon niet uit het bestuurlijke of politieke circuit. Dan nog blijft er keus te over.

Meneer Post van de atletiekvereniging? Niemand kent hem, maar de vereniging kan niet zonder hem.

Alex Lisman van de badmintonners? Geen toernooi zonder zijn inspanning en beminnelijke glimlach.

Karst Dijkstra van de SWN? Een postuum eerbetoon voor deze met mensen betrokken man zou passen. Wie het echt nodig had, kon op hem rekenen.

Carla Curvers, ook al van de SWN, ondersteunt stilletjes vele groepen en initiatieven in de stad.

Hans Manschot dan, die het pontje tussen Vianen en Nieuwegein (letterlijk en figuurlijk) weer vlot trok?

Herman Idema, die na zijn lange periode bestuurlijk werk, nu meer dan een werkweek vol maakt tussen de vrijwilligers in de zorg en doende is om de museumwerf in Vreeswijk te laten floreren?

Ton de Jong, de grote animator van de steeds hoger (volgend jaar eredivisie?) spelende Handbalvereniging?

Lenie Winter dan, die zich tomeloos inzet voor allochtone groepen in de stad?

Fred Boonakker dan? Promotor van gehandcaptensport, de sportraad, het sportgala en ga maar door.

Mijn probleem is dus een luxe-probleem. Teveel mensen die -veelal stil op de achtergrond- goed werk doen.

Mijn keus: Wim van Kippersluis, de voorzitter van JSV.

Waarom? Een man die met zijn voeten in de klei (letterlijk, Galecopperzoom wordt pas langzaam echt betreedbaar, (zompige) klei had de overhand), binnen een vereniging waar altijd wel heisa is, werkt aan de toekomst van de club. Een nieuw sportpark, recht op het doel af, als het hem niet zint weet je het, no-nonsense.

Tegen de stroom in (soms binnen de club,soms vanuit de gemeente) koerst hij op het doel af. Niet uit eigen belang, maar vanuit betrokkenheid met de club.

Heb ik wat met JSV? Nou neen. Ik weet dat de bal rond is en tegen het net aan moet. Maar daar houdt het op. Maar het is gewoon een vent die opvalt. Mijn persoon van het jaar dus.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren