Oneerlijke precariobelasting op kabels en leidingen komt ten einde

Gemeenten die precario heffen op leidingen en kabels (nutsnetwerken) moeten op zoek naar nieuwe dekking. De Tweede Kamer schaft de heffingen af en heeft de overgangstermijn waarin gemeenten dit nog mogen berekenen, bekort tot 2022 ipv 2027. Nieuwegein heft deze belasting niet, maar de inwoners van onze gemeente moeten wel meebetalen als andere gemeenten deze precario heffen. Voor de VVD is dit al jaren een doorn in het oog!

Een deel van de gemeenten heft deze belasting voor netbeheerders van ondergrondse kabels en leidingen. De netbeheerders zijn dan wettelijk verplicht om deze belasting door te berekenen aan alle aansluitingen. Ook aan inwoners van gemeenten die geen precariobelasting heffen, zoals Nieuwegein. De kosten zitten onzichtbaar verwerkt in de nota van energieleveranciers.

Kamerleden Hayke Veldman (VVD) en Manon Fokke (PvdA) dienden deze week een amendement in om de termijn te bekorten en kregen de rest van de Kamer achter zich. ,,Door de verschillen in gemeenten kan het gebeuren dat iemand uit Nieuwegein meebetaalt aan een brug of peuterspeelzaal in Rotterdam of de Utrechtse Heuvelrug, waar Stedin ook de netbeheerder is, aldus Diekstra. ” Het liefst hadden we een nog snellere afschaffing gezien, maar dat kan vermoedelijk tot problemen leiden bij gemeenten die nu torenhoge inkomsten hebben uit de precario. Gemeenten moeten immers altijd met een sluitende begroting komen.

One thought on “Oneerlijke precariobelasting op kabels en leidingen komt ten einde

  1. RB

    Zeer merkwaardig verhaal aangezien in de “Verordening op de heffing en invordering van de precariobelasting” van de gemeente Nieuwegein bij de tarieventabel nummer 20 BUIZEN EN KABELS flinke precariobedragen worden genoemd. ( dit staat er trouwens al jaren in )
    https://www.nieuwegein.nl/actueel/bekendmakingen/publicatie/gemeente-nieuwegein-gemeenteraad-verordening-op-de-heffing-en-invordering-van-de-precariobelasting/

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk