OM wil voorarrest van zwaar gelovige Turk Gökmen Tanis drie maanden verlengen

De zwaar gelovige Turk Gökmen Tanis staat donderdag 4 april aanstaande voor de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de 37-jarige Turk uit Utrecht, die verdacht wordt van de tramaanslag van Nieuwegein naar Utrecht, negentig dagen langer in voorarrest blijft. Een Nieuwegeinse vrouw uit de wijk Zuilenstein raakte hierbij zwaargewond. Vier anderen werden bij de aanslag gedood. Afgelopen week werd de vrouw uit Nieuwegein ontslagen uit het ziekenhuis. Een persoon ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

Het OM is naar eigen zeggen nog bezig met het verzamelen en analyseren van informatie om te onderzoeken wat er die dag precies gebeurd is en wat het motief voor de schietpartij was. Naar verwachting zal het nog zeker enkele maanden duren voordat het onderzoek is afgerond.

De Turk Gökmen Tanis wordt verdacht van drie strafbare feiten: moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk.

“Dit terroristisch oogmerk betekent dat het OM de man er op dit moment van verdenkt dat hij met die drie strafbare feiten het doel had om de bevolking, of een deel daarvan, vrees aan te jagen. De aanleiding hiervoor is onder meer het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat er geen relatie tussen verdachte en de slachtoffers is gebleken”, legt het OM uit in een persbericht.

“Er kan verschil bestaan tussen de juridische term oogmerk en de in het dagelijks leven gebruikte term motief. Het oogmerk zegt iets over het door de dader gewilde doel of gevolg van een strafbaar feit, terwijl het motief een verklaring geeft over de beweegredenen om een strafbaar feit te plegen. Wat precies het motief van de verdachte was, is nog punt van grondig onderzoek. Het is te vroeg om daar nu uitspraken over te doen.”

2 thoughts on “OM wil voorarrest van zwaar gelovige Turk Gökmen Tanis drie maanden verlengen

  1. Joop

    Waarom noem je hem zwaar gelovig? Ik geloof daar niets van, als je je zo gedraagt!

  2. Chaerrelle Simon

    Idd, volkomen mee eens, nogal suggestieve en tevens provocerende titel. Laten we geen onnodige angst aanjagen. Bovendien komt zijn daad niet overeen met iemand die “zwaar” gelovig is.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren