Nieuwegeiner schrijft boek over Utrechtse Maliebaan

De Utrechtse Maliebaan was 70 jaar geleden een nazibolwerk, maar ook was het verzet er aanwezig en stond het paleis van de kritische kardinaal De Jong aan de imposante laan in Utrecht. Journalist Ad van Liempt uit Nieuwegein schreef er een boek over.

De NSB vestigde zich in 1937 aan de Maliebaan 35. “Dat heeft als een magneet gewerkt. Vanaf de bezetting in 1940 kwamen er allerlei Duitse instanties maar ook mantelorganisaties van de NSB naar de Maliebaan, op het laatst wel twintig organisaties”, zegt Van Liempt tegen RTVUtrecht

Opmerkelijk is dat aan dezelfde straat ook het paleis stond van aartsbisschop Jan de Jong, die niets moest hebben van de NSB of de nazi’s. “Hij had zijn koffer onder de trap staan, want hij verwachtte dat hij ieder moment zou kunnen worden opgepakt. Maar dat is nooit gebeurd.”

Het boek van Ad van Liempt heet ‘Aan de Maliebaan’ en ligt vanaf morgen in de winkel. Hij hoopt dat naar aanleiding van het boek de geschiedenis permanent een plek krijgt op de Maliebaan.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren