Katern

Nieuwegeiner Richard Houtveen mogelijk doelbewust gedood, politie heropent zaak

De politie denkt dat Richard Houtveen mogelijk doelbewust is doodgestoken in de zomer van 2010. Hij overleed kort na de WK-finale tussen Nederland en Spanje, die hij met vrienden keek op een groot scherm bij winkelcentrum Cityplaza. Tot nu toe ging de politie er telkens vanuit dat de 25-jarige Richard ’toevallig’ slachtoffer was van een spontane ruzie op straat.

Politiewoordvoerder Martin de Wit vertelde dinsdagavond in het TV programma ‘Opsporing Verzocht’ dat er nieuwe info is waaruit blijkt dat de fatale messteek in zijn hart mogelijk losstaat van de ruzie die hij eerder had op het Oranje-plein op Cityplaza in Nieuwegein. Welke info dat is, kan De Wit niet zeggen. Wel hoopt hij dat het publiek de politie kan helpen in het onderzoek.

SPEFICIEK EN DOELGERICHT
“Het nieuwe scenario is dat de dader het heel specifiek en doelgericht op Richard had voorzien.” Dus de focus in het onderzoek verschuift volledig. “Mensen kunnen ons helpen door een beeld te geven van hoe het leven van Richard eruit zag. Met name of hij problemen had in de weken voor zijn dood. Misschien had Richard ruzie met iemand.”

De WK-finale was op zondag 11 juli 2010. Richard keek met vrienden en zijn vriendin bij Cityplaza naar de wedstrijd. Zijn vriendengroep kreeg kort na de wedstrijd ruzie met enkele andere teleurgestelde voetbalfans. De boel leek gesust, maar later ging het alsnog mis bij de parkeergarage.

Richard lijkt een duw te krijgen en zijn vriendin trekt hem weg van de groep. Ze lopen enkele tientallen meters weg, als Richard opeens instort. Hij blijkt een fatale messteek te hebben gehad in zijn hart.

ALLES IS AFGENOMEN
In Opsporing Verzocht doet de moeder van Richard haar emotionele verhaal. “Hij heeft dit niet verdiend. Alles is hem afgenomen. Zijn leven, zijn toekomst. Dit is het ergste wat een moeder kan meemaken.”

Richard was een sympathieke jongen die door veel mensen aardig werd gevonden. “Het was gewoon een schat”, zegt zijn moeder. Hij werkte als pakketbezorger en draaide soms wel werkweken van zestig uur. Hij was dolgelukkig met zijn vriendin en wilde graag kinderen maken met haar. “Maar het is er helaas nooit van gekomen…”

GOUDEN TIP
De politie heeft inmiddels een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Niet lang na de dodelijke steekpartij werd een 33-jarige verdachte aangehouden, maar hij kwam later weer vrij vanwege een gebrek aan bewijs.

De politie hoopt dat negen jaar na dato alsnog iemand opstaat met extra informatie over de zaak-Richard Houtveen. “Negen jaar is een heel lange periode”, zegt politiewoordvoerder De Wit. “Omstandigheden in je leven kunnen veranderen. Ook persoonlijke omstandigheden die het destijds misschien heel moeilijk maakten om met ons te praten, kunnen nu heel anders liggen.”

Mensen met info kunnen de politie bellen op 0800-6070, of anoniem op 0800-7000. Bureau Hengeveld, het opsporingsprogramma van RTV Utrecht, besteedt morgen ook uitgebreid aandacht aan de zaak.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren