Mogelijk doorbraak in Nieuwegeinse moordzaak Richard Houtveen

Er is mogelijk een doorbraak in de zaak rond de moord op Richard Houtveen uit Nieuwegein. De 25-jarige man werd in 2010 op de avond van de WK-finale doodgestoken bij winkelcentrum Cityplaza in Nieuwegein. Nederland verloor toen in Johannesburg (Zuid Afrika) de finale op 11 juli van Spanje.

Niet lang daarna werd een toen 33-jarige verdachte uit De Meern gearresteerd, maar die werd na verloop van tijd vanwege gebrek aan bewijs vrijgelaten. Familie en vrienden van Richard Houtveen hielden een ‘stille tocht.’

Volgens de rechtbank was er toen geen reden meer om de 33-jarige verdachte langer vast te houden in voorlopige hechtenis voor de zaak rond de moord van Richard Houtveen. De rechtbank merkte toen wel op dat eventuele resultaten uit de reconstructie of het lopende DNA-onderzoek aanleiding zouden kunnen vormen om de verdachte weer voor de steekpartij vast te zetten. De man was een bekende van de politie en moest toen voorlopig nog wel even brommen in de cel voor een andere straf die hij moest uitzitten.

Ondanks uitgebreid onderzoek was het de politie niet gelukt om voldoende bewijs te vinden om een verdachte voor de rechter te kunnen brengen. De zaak werd onder andere gereconstrueerd en in 2011 werd een beloning van 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip. In 2012 werd de zaak geseponeerd. Nu, bijna zeven jaar later, heeft het Cold Case Team Midden-Nederland nieuwe aanwijzingen waardoor er van een ‘heropening’ van de zaak gesproken kan worden.

GETUIGEN
Volgende week vraagt de politie in Opsporing Verzocht ‘specifieke getuigen’ zich te melden. Wat dat precies inhoudt is nu nog niet bekend, maar het zou dus mogelijk tot een doorbraak in de moordzaak kunnen leiden. Eerder maakte het programma Opsporing Verzocht al een reconstructie in het centrum van Nieuwegein. Wie de gouden tip aandraagt kan nog steeds rekenen op de 20.000,- euro.

Richard Houtveen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren