Nieuwegein krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

Vandaag heeft de gemeenteraad mevrouw Maria Josefina Theresia Gabriëlle (Marijke) van Beukering-Huijbregts voorgedragen als nieuwe burgemeester van Nieuwegein. Marijke is 51 jaar en geboren op 30 december 1971 in Cuijk, is nu woonachtig in IJsselstein en is op dit moment lid van de Tweede Kamer voor de D66. Deze vacature was ontstaan door het ontslag van S.F.J. (Sidney) Smeets waardoor zij in de Tweede Kamer kwam.

De provincie Utrecht maakte op 17 januari 2023 bekend dat er 16 sollicitanten hebben gereageerd op de vacature voor burgemeester. De vertrouwenscommissie heeft namens de gemeenteraad van Nieuwegein gesprekken gevoerd en heeft de gemeenteraad een voorstel gedaan voor de aanbeveling. Op basis daarvan heeft de raad Marijke van Beukering-Huijbregts aanbevolen bij de Minister van Binnenlandse Zaken tot benoeming als burgemeester voor Nieuwegein.

Frans Backhuijs maakte in september bekend dat hij niet voor een derde keer burgemeester wilde zijn. Daarna werd -met hulp van inwoners- een lijst opgesteld met voorwaarden waaraan een nieuwe burgemeester moest voldoen. Daar blijkt Marijke van Beukering aan te voldoen.

Na Koninklijk besluit zal de nieuwe burgemeester begin juni 2023 worden geïnstalleerd in een bijzondere raadsvergadering waarna een kennismaking met Nieuwegein volgt. Nieuwegein ontving zestien sollicitatiebrieven en na een voorselectie werden zes kandidaten uitgenodigd voor een eerste gesprek met de vertrouwenscommissie. Vier van de gegadigden gingen door naar de volgende ronde. De gemeenteraad koos dinsdagavond in een besloten vergadering tussen de twee overgebleven kandidaten. De IJsselsteinse Marijke van Beukering had de voorkeur. Wie nummer twee was is niet bekend gemaakt. In totaal schreven vier vrouwen voor de functie van burgemeester een sollicitatiebrief naar Nieuwegein.

Foto: Cees Rutten

Over Marijke van Beukering-Huijbregts
Als Kamerlid wordt zij gedreven door rechtvaardigheid. Marijke komt op voor kwetsbare burgers en voor de groep burgers die vergeten wordt. Ze is niet bang om moeilijke dossiers voortvarend op te pakken, wat ontzettend belangrijk is met haar portefeuilles: de arbeidsmarkt, ZZP’ers, kindregelingen en AOW & pensioenen.

Iedere maand publiceert de Nationale Politieke Index een ranglijst van alle 150 Kamerleden en hun prestaties in het parlement. Zodat jij hun werk écht kunt volgen en je een goed beeld krijgt van het functioneren van onze Tweede Kamerleden.Op deze Nationale Politieke Index staat Beukering op plek 27 (meting 1 februari 2023). is Lid van Commissie voor de Rijksuitgaven / Tijdelijke Commissie Corona.

Eén van de uitspraken van Beukering: “Politiek en inwoners lijken steeds verder van elkaar af te staan,” zegt Marijke van Beukering, “Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en open te staan voor elkaars ideeën en zorgen. Zo creëren we een samenleving van verbondenheid.”

Marijke begon haar carrière 30 jaar geleden als secretaresse bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na Den Haag heeft ze onder andere in Ivoorkust, Bosnië-Herzegovina en België gewoond. Ze ging terug naar Nederland en startte niet veel later als ZZP’er. Een paar jaar later werd ze politiek actief in de IJsselsteinse gemeenteraad. Ze was op dat moment het enige Raadslid voor D66 in die gemeente. Daarna volgde bijna 8 jaar het wethouderschap. In haar vrije tijd speelt Marijke graag een potje tennis.

2020 – heden Tweede Kamerlid
2010 – 2017 Wethouder IJsselstein
2006 – 2010 Gemeenteraadslid IJsselstein

One thought on “Nieuwegein krijgt eerste vrouwelijke burgemeester

  1. Broere

    Vreselijk, en ook nog D’66

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk