16 kandidaten in de race voor burgemeesterschap Nieuwegein

Zestien kandidaten hebben gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van de gemeente Nieuwegein. Het gaat om vier vrouwen en twaalf mannen die het stokje van de huidige burgemeester Frans Backhuijs over willen nemen.

Backhuijs: ‘De afgelopen twee ambtstermijnen heb ik me met volle overtuiging ingezet om als burgemeester Nieuwegein te dienen. Samen met bewoners, ondernemers, raadsleden, collegeleden en de ambtelijke organisatie is er met passie gewerkt voor de gemeenschap. Maar na twaalf jaren is het tijd om de bakens te verzetten en ruimte te maken voor iemand anders. Ik vind het een eer om burgemeester van Nieuwegein te zijn en blijf dit tot aan 11 mei dan ook voor de volle 100% doen.’

De vertrekkende burgemeester Frans Backhuijs tijdens de nieuwjaarsreceptie

De namen van de kandidaten worden niet bekendgemaakt. Wel heeft de provincie Utrecht al wat andere informatie over hen gedeeld. Negen van de kandidaten hebben ervaring als dagelijks bestuurder, drie van hen als burgemeester. Er zijn vijf kandidaten lid van de VVD, drie van D66, één van het CDA, één van de PvdA, één van GroenLinks en één van een lokale partij. Vier van hen zijn niet aangesloten bij een politieke partij.

Huidig burgemeester Frans Backhuijs geeft in mei na twaalf jaar het stokje door. Vorig jaar maakte hij bekend niet beschikbaar te zijn voor een derde termijn. Sinds 2011 was Backhuijs actief als burgervader in Nieuwegein.

Natuurlijke flair
In december maakte de gemeenteraad de profielschets bekend. De nieuwe burgemeester moet de identiteit van Nieuwegein met trots uitdragen, kunnen overtuigen met natuurlijke flair en ervoor zorgen dat inwoners zich gehoord voelen.

Nieuwegeiners mochten zelf ook meedenken over de belangrijkste kwaliteiten die hun nieuwe burgemeester moet bezitten. Bijna 1600 inwoners vulden daarvoor een enquête in. Een profielcommissie, onder leiding van GroenLinks-fractievoorzitter Alma Feenstra, ging daar vervolgens mee aan de slag. “We zijn wel een keertje toe aan een vrouw, horen we veel van inwoners.” Persoonlijkheid is bovendien belangrijker dan ervaring. “We zoeken niet per se een witte man van 55 in een blauw pak”, grapt ze, “maar iemand die diversiteit uitstraalt en omarmt, want de stad wil ook inclusief zijn.”

Alma Feenstra overhandigd de profielschets aan Hans Oosters

Sollicitatieprocedure
De commissaris van de Koning Hans Oosters maakt een selectie van kandidaten. Een vertrouwenscommissie voert de sollicitatiegesprekken en draagt twee kandidaten aan. De gemeenteraad is dan aan zet en mag kiezen. Naar verwachting zal eind mei of begin juni de nieuwe burgemeester worden beëdigd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk