Net geopende Aldi in de wijk Blokhoeve blijft voorlopig open

De rechter heeft vandaag nog geen uitspraak gedaan in het spoedappèl rondom de tijdelijke Aldi supermarkt in de nieuwbouwwijk Blokhoeve. De gemeente Nieuwegein had Aldi voor de rechter gesleept in een juridische strijd die inmiddels een soap te noemen valt. De afloop van deze “soap”? Die laat nog even op zich wachten. De uitspraak volgt uiterlijk 19 januari. En dus kunnen Nieuwegeiners in ieder geval tot die tijd boodschappen doen bij ‘hun’ nieuwe Aldi die 14 december jl. feestelijk werd geopend.

De eerste scène van die soap? Die begon al een tijdje terug, toen de gemeente besloot een stuk grond aan Aldi te verhuren om er een tijdelijke supermarkt neer te zetten – voor zolang het definitieve filiaal even verderop nog niet af is. Een misstap, kunnen we inmiddels wel stellen. Andere supermarkten maakten namelijk succesvol bezwaar, omdat zij helemaal geen ruimte hebben gekregen om óók kans te maken op de plek.

Het openingsfeestje zat er al op en inwoners van Nieuwegein deden al boodschappen bij de gloednieuwe Aldi, toen de supermarkten, PLUS, Albert Heijn Hoogzandveld, Nettorama, Dirk en DekaMarkt en de gemeente – als verhuurder van de grond – tegenover elkaar in de rechtbank kwamen te staan. Die gaf de supermarkten gelijk: de gemeente Nieuwegein had de Aldi niet zomaar mogen voortrekken.

Tienduizenden euro’s aan dwangsommen
Sindsdien hangt de gemeente een dwangsom boven het hoofd voor elke dag dat de Aldi tóch opengaat. Deze kan oplopen tot maximaal € 500.000. De rechter wees de gemeente immers aan als verantwoordelijke partij. De gevolgen daarvan lopen aardig in de papieren. Als de rechter van vandaag het eens is met de eerdere rechters moet de gemeente tienduizenden euro’s aan dwangsommen betalen.

En zo kwam het, dat de gemeente afgelopen maandagochtend hekken plaatste om de ingang van de Aldi te blokkeren. Die werden vervolgens weer weggehaald door medewerkers van de supermarkt en de winkel ging opnieuw open. “De gemeente zit klem”, antwoordde de advocaat van de gemeente vandaag in de rechtbank op de vraag waarom die vandaag tegenover haar eigen huurder staat.

Reactie gemeente Nieuwegein
De gemeente liet weten zich te hebben ingezet om het eerdere oordeel van de rechter uit te voeren. Die oordeelde letterlijk dat de gemeente “geen verdere uitvoering” mag geven aan de huurovereenkomst tussen de gemeente en Aldi. Indirect betekent dat dat de deuren van Aldi dicht moeten.

Dat kan de gemeente alleen niet zonder medewerking van Aldi, betoogde haar advocaat vandaag. Hij wees op contact met Aldi hierover én de geplaatste hekken. “Niet alleen in woorden, maar ook in daden” zou de gemeente volgens de advocaat hebben laten zien haar best te hebben gedaan om het openhouden van Aldi te stoppen.

Aldi zelf zei verbaasd te zijn over het feit dat de winkel vandaag tegenóver de gemeente stond, terwijl Aldi tot nu toe steeds “vrij baan heeft gekregen van de gemeente”. Volgens haar advocaat is het Aldi’s goed recht om de winkel open te houden: er is immers een getekend huurcontract, is het argument. “Aldi voelt zich kind van de rekening”, zei hij.

CDA en D66 stellen vragen
Na de berichtgeving in de media over de rechtszaken rond de Aldi gisteren heeft het CDA in Nieuwegein vragen ingediend. De partij schrijft: “Met stijgende verbazing heeft de CDA-fractie kennisgenomen van de publiciteit over het juridische steekspel tussen een groep Nieuwegeinse supermarkten, de gemeente en Aldi over de tijdelijke Aldi-supermarkt in de wijk Blokhoeve. Verder heeft de CDA-fractie eveneens met verbazing en bezorgdheid kennis genomen van de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 15 december 2022 in het kort geding van de Nieuwegeinse supermarkten tegen de gemeente. Ten slotte hebben we ook kennis genomen van het statement dat vandaag aan de gemeenteraad is gestuurd over deze zaak.”

Lees hier de brief van het CDA Nieuwegein aan de voorzitter van de gemeenteraad van Nieuwegein.

De lokale partij wil bijvoorbeeld weten waarom de gemeente Aldi heeft voorgetrokken en andere supermarkten niet zag als serieuze gegadigden om de gemeentegrond te huren en er een filiaal te openen. De partij vraagt ook naar wat de juridische procedure de gemeente inmiddels heeft gekost.

Hanny Plomp, raadslid voor de D66 in Nieuwegein wil graag weten welke onderzoeken er zijn gedaan om vast te stellen c.q. aan te tonen dat er geen andere gegadigden waren. Ook wil de D66 weten waarom na de negatieve uitkomst van de procedure bij de voorzieningenrechter is nagelaten om meer adequaat verweer te voeren in hoger beroep. Tot slot wil zij weten waarom de gemeenteraad, het hoogste orgaan van de gemeente, niet zowel vooraf als gedurende het verloop ervan,  over deze procedures is geïnformeerd.

‘Miljoenen geïnvesteerd door Aldi’
“Er zijn miljoenen geïnvesteerd, er zijn échte mensen aan het werk en er doen échte mensen boodschappen bij deze winkel”, betoogde de advocaat. Aldi zou bovendien alvast een klantenkring willen opbouwen voor de definitieve winkel die in de toekomst even verderop zal openen. De advocaat: “De belangen om Aldi open te houden wegen zwaar.”

En dan hebben we nog de andere supermarkten, die dus eerder al voor de rechter stonden tegenover de gemeente én waartussen nog een bodemprocedure loopt. Zij besloten zich te voegen bij de gemeente, die in déze zaak dus eiste dat de Aldi voorlopig de winkel sluit. “De Aldi moet daar weg”, vinden zij. Zij hadden ook de kans willen hebben om er een filiaal te openen.

Afloop
Eerder lieten zij via hun advocaat al weten: “Door onderhands te verhuren aan Aldi, heeft de gemeente Aldi onterecht voorgetrokken. De gemeente had alle geïnteresseerden gelijk moeten behandelen door hen ruimte te bieden om mee te dingen naar de huur van de tijdelijke supermarktlocatie.”

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk