Op vrijdag 20 juni vindt de onthulling plaats van het monument ter herinnering aan de verwijderde Boogbrug over de Lek tussen Vianen en Nieuwegein. De boogbrug over de Lek, die sinds 2004 niet meer in gebruik was, was geliefd bij omwonenden en een herkenningspunt in het landschap. Nu is er een monument als blijvende herinnering. Lange tijd is geprobeerd om te oude boogbrug te behouden, ‘maar het onderhoud was te duur en te gevaarlijk’, zo liet Rijkswaterstaat steeds weten, en dus werd de brug bijna vier jaar geleden gesloopt.
De stalen Boogbrug over de Lek was één van de eerste boogbruggen in Nederland (1936). In de jaren 80 bleek de brug te smal voor het toenemende verkeer. Rijkswaterstaat bouwde twee nieuwe lekbruggen naast de Boogbrug. Hiermee verloor de oorspronkelijke Boogbrug zijn functie.
Gemis
Nog steeds wordt de boogbrug gemist, in ieder geval bij de initiatiefnemers van het monument dat vrijdag 20 juni aanstaande officieel zal worden geopend. Een ding was zeker, ‘die brug zien, gaf een gevoel van thuiskomen’ aldus Henk Lammertink één van de initiatiefnemers. Wat rest zijn de pijlers van de boogbrug, die inmiddels zijn omgetoverd tot vleermuizenhotel.
In november 2021 is de Boogbrug over de Lek om veiligheidsredenen door Rijkswaterstaat verwijderd. In aanloop naar het verwijderen van de Boogbrug zijn Rijkswaterstaat, de gemeente Nieuwegein, de gemeente Vijfheerenlanden en deelnemers uit verschillende culturele en maatschappelijke organisaties met elkaar in gesprek geweest in een zogenaamd Werkatelier.
De Stichting Jan Blanken Vianen heeft de uitdaging, om te komen tot een Monument Boogbrug, opgepakt. Omdat de, door Rijkswaterstaat beschikbaar gestelde, brugliggers niet echt herkenbaar zijn als onderdelen van de oude Boogbrug, stelde de Stichting Jan Blanken Vianen dat het monument als aandenken aan de oude Boogbrug voor een ieder direct herkenbaar moest zijn . Daarom is er voor gekozen om op de oude brugliggers een cortenstalen constructie te plaatsen die direct verwijst naar de constructie van de oude Boogbrug.
Het monument, ontworpen door de Stichting Jan Blanken Vianen en nader uitgewerkt door las- en constructiewerk AC den Hartog, is een tastbare herinnering aan wat er ooit was en is een blijvende herinnering aan de oude stalen Boogbrug. Het monument is meer dan een stuk staal, meer dan een brug tussen verleden en heden. Het monument vertelt ook het verhaal van techniek, van gemeenschap, van verandering. Het nodigt uit tot reflectie en verbindt generaties met elkaar.
In het geval van de Boogbrug over de Lek markeert het monument niet alleen een indrukwekkend staaltje Nederlandse bruggenbouw, maar ook de rol die deze brug decennialang speelde in het dagelijks leven van velen. Door het verleden zichtbaar te maken, geven we het een blijvende plek in ons collectieve geheugen.
De onthulling vindt plaats om 14.00 uur op het oude landhoofd aan de Ringdijk te Vianen en wordt voorafgegaan door toespraken van Eric Diepstraten, directeur HID RWS, Marijke van Beukering, burgemeester Nieuwegein en Sjors Fröhlich, burgemeester van de Vijfheerenlanden. Ook de Commissaris van de Koning Hans Oosters, zal hierbij aanwezig zijn. Na de onthulling zal er gelegenheid zijn om met de betrokkenen van gedachten te wisselen.
Over het kunstwerk
Het kunstwerk zal gemaakt worden van twee brugdelen. Deze brugdelen zijn door Rijkswaterstaat vrij gemaakt van chroom-6 verf, wegen respectievelijk 6.500 kilo en 5.000 Kilo en hebben gefunctioneerd als oplegging voor de oude Boogbrug.
In het monument komt de voormalige functie van de opleggers duidelijk naar voren. Voor de duidelijkheid: opleggers zijn stukken staal waar de horizontale delen van de oude Boogbrug op hebben gelegen. Zonder hun beschermende verflaag hebben de opleggers een roestig uiterlijk gekregen, door de opbouw van cortenstaal te maken ontstaat er één geheel tussen de nieuwe opbouw en de oude opleggers.
Door het bouwen van dit monument aan beide zijden van de Lek, zal de voormalige Boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein blijvend onder de aandacht van het publiek worden gebracht.