Middeleeuwse boeren tussen water en veen

Op maandag 29 februari geeft klassiek historisch geograaf Dr. Chris de Bont op uitnodiging van de Historische Kring Nieuwegein een lezing in het Milieu Educatie Centrum (MEC), Geinoord 9 in het Nieuwegeinse Natuurkwartier. De lezing, die de ontginnings- en bewoningsgeschiedenis van onze streek behandelt, begint om 20.00 uur. De toegang is gratis voor leden van de HKN, voor niet-leden is de toegangsprijs 5 euro.

Het oude Jutphaas en Vreeswijk lagen in de Middeleeuwen in een overgangszone tussen het rivierengebied en het West-Nederlandse veengebied. Het historische landschap heeft dan ook de kenmerken van beide gebieden. Het is in dit ‘dubbele’ landschap dat de middeleeuwse boeren zich een woon- en werkomgeving moesten creëren. Over dit al duizend jaar veranderend landschap en de rol van de bewoners gaat de lezing van Chris de Bont.

Aan de hand van veel plaatjes en kaartjes gaat hij in op ontginnings- en bewoningsgeschiedenis van het rivierengebied, dat deels ‘verdronken’ is onder het veen. Daarna behandelt hij hoe ingenieus de boeren tewerk zijn gegaan om het veen als boerenland te kunnen gaan gebruiken, en wat dat voor grote gevolgen heeft gehad voor de latere waterstaat van het gebied. Met al deze informatie is het mogelijk om verder in te zoomen op Nieuwegein en omstreken. De avond wordt om ca. 22.00 uur besloten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk