Leerlingen Cals College winnen prijsvraag

Een zipline (kabelbaan) over de Laagravense plas, waarbij je vanuit de lucht met een waterpistool targets raakt. Met dat idee wonnen de Technasiumleerlingen van het Cals College de eerste prijs in een prijsvraag van de gemeente Nieuwegein. Ze kregen de opdracht om ideeën te bedenken om de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het gebied Laagraven Oost zichtbaar te maken voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Het winnende team bedacht met hun zipline een spannende en interactieve manier om de werking van de nieuwe Hollandse Waterlinie te beleven in Laagraven Oost.

Laagraven Oost is onderdeel van de nieuwe Hollandse Waterlinie, die sinds 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Momenteel is de historische waarde van het gebied echter niet altijd goed zichtbaar als je er doorheen fietst. Laagraven Oost is ook onderdeel van de A12 zone. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de A12 zone tot een stedelijk gebied en de mobiliteitsoplossingen die daarvoor nodig zijn. Het gebied Laagraven Oost kan binnen de A12-zone een functie vervullen als park om te recreëren.

Hoe beleef je de Nieuwe Hollandse Waterlinie het best?
Technasiumleerlingen van het Cals College hebben gekeken hoe je Laagraven Oost zou kunnen verbeteren, en de Nieuwe Hollandse Waterlinie beleefbaar kunt maken. De winnende groep bedacht het concept Back to History. Je klimt omhoog in een toren waar een vliegtuigje op staat. Met een zipline zoef je naar beneden boven de Laagravense plas zodat het lijkt alsof je uit een vliegtuig springt. Langs de plas staan targets die je moet raken met een waterpistool. Ook vanaf de grond kun je interactief meedoen, vanuit bootjes of voertuigen. De winnaars kregen een wakeboardles bij Down Under als beloning voor hun creatieve concept om de waterlinie tot leven te brengen.

Zipline

De Zipline

De tweede prijs ging naar een game-app waarin spelers via QR-codes waterlinie-elementen kunnen verzamelen en hun eigen waterlinie kunnen bouwen om te testen in het spel. Nieuwegein is hier ook heel enthousiast over en gaat onderzoeken of dit op korte termijn gerealiseerd kan worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk