Leerlingen basisschool leren buiten rekenen op Buitenlesdag

Leerlingen van zo’n 300 basisscholen in de regio Midden-Nederland kregen vandaag les in de buitenlucht. Ook leerlingen van scholen in Nieuwegein deden mee, zoals de leerlingen van openbare basisschool De Veldrakker en de Koningin Beatrixschool aan de Bendienlaan in Wijkersloot kregen les op het schoolplein. Het g om de Nationale Buitenlesdag, een themadag van Jantje Beton en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN).

Voor de Nationale Buitenlesdag stelde de organisatie voor alle leeftijdsgroepen negentien lessen samen, variërend van tafels leren tijdens het touwtjespringen tot meetkundige vormen vinden in de natuur. “In principe kun je ook de gewone lessen buiten geven, maar we zien liever dat er een component van spel en beweging aan toegevoegd wordt”, zegt Marjolein Valk van Jantje Beton.

Volgens de organisatie profiteren kinderen door buiten te zijn van natuurlijk daglicht en frisse lucht. “Onderzoek toont aan dat kinderen die buiten zijn en veel bewegen de leerstof in hun hoofd beter verwerken”, zegt Valk. “Een leuke buitenles is bijvoorbeeld tafel-tikkertje. Een kind dat getikt wordt moet een tafelsom oplossen om weer vrij te komen. Superleuk, dat spreekt ze natuurlijk enorm aan.”

In heel Nederland doen inmiddels 2300 scholen mee aan deze derde buitenlesdag. De eerste keer waren het er 300 en vorig jaar schreven 1700 scholen zich in. “Er is steeds meer interesse voor buiten leren”, aldus Valk. “Leerkrachten willen het ook graag, maar ze hebben nog wel wat motivatie nodig om het te doen. Door deze dag en doordat we nu lespakketten aanbieden hebben ze maar weinig voorbereidingstijd nodig. En steeds meer leermethoden bieden al opties voor buitenles aan.”

Foto: Rinda den Besten: ‘Heerlijk buiten meten en rekenen op de Buitenlesdag. Koningin Beatrixschool Nieuwegein!’

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren