Koken met PEN: ‘Tomatensoep met miso en bosui’

Deze week in de rubriek ‘Koken met PEN’ aandacht voor de Vrijheidssoep. Op zondag 5 mei 2024 organiseert het comité 4 en 5 mei Nieuwegein weer een Vrijheidsmaaltijd. Tijdens deze maaltijd gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over de betekenis van vrijheid. Chef Nick Toet bedacht het recept speciaal voor deze gelegenheid: ‘Tomatensoep met miso en bosui.’

Voor het recept van de Vrijheidssoep liet de chef zich door zijn oma’s tomatensoep inspireren, waar hij een Aziatische touch aan toevoegde met Koreaanse chilivlokken, miso en bosui. Het liefst houdt hij zijn recepten simpel. Dat zie je terug in de Vrijheidssoep: niet te ingewikkeld en daardoor voor iedereen toegankelijk. Hoe meer mensen de soep kunnen maken, des te meer mensen kunnen er immers op 5 mei van genieten terwijl ze met elkaar de vrijheid vieren.

Wat heb je nodig voor 6 personen
2 eetlepels zonnebloemolie
2 preien, gewassen en in halve ringen
3 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gehakt
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 el Koreaanse chilivlokken (gochugaru) of 1⁄2 eetlepels chilivlokken
1⁄2 theelepels gedroogde oregano
2 eetlepel misopasta
3⁄4 theelepel komijnpoeder
800 gram tomaten uit blik
400 ml kokosmelk
1 groentebouillonblokje
100 gram kapucijners
100 gram doperwten uit de vriezer
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie
3 bosuien, in fijne dunne ringen
2 eieren, geklutst (optioneel)

Bereiding
1. Besprenkel de soeppan met een beetje zonnebloemolie en gooi je gesnipperde uien erbij, bak je uien glazig. Doe nu je gehakte knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de gesneden prei erbij en laat 4 minuten op laag vuur meebakken totdat ze zacht zijn.

  1. Voeg de gerookte paprikapoeder, komijnpoeder, (Koreaanse) chilivlokken, oregano en 2 eetlepels miso toe en bak een halve minuut mee. Stop hierna de tomaten uit blik erbij, samen met je kokosmelk en het bouillonblokje. Maak de tomaten kleiner met je spatel.

  2. Laat alles aan de kook komen. Draai het vuur dan meteen laag, zodat alles zachtjes blijft pruttelen. Laat 3 minuten staan.

  3. Haal je pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Eitje erbij? Zet dan een bakpan op het fornuis met 1 eetlepel olie en bak van de eieren een mooi omeletje. Omelet klaar? Rol ‘m op en snij er mooie reepjes van. Bewaar ze voor je garnituur.

  4. Doe de kapucijners en doperwten bij je soep en laat warm worden. Snij wat bosuien in fijne ringen. Breng, indien nodig, op smaak met zout en peper. SOEP KLAAR! Gooi wat in een bakkie en doe er wat olijfolie op met je gesneden bosuien en omeletreepjes.

Keukenspullen
Soeppan, bakpan/koekenpan en een staafmixer

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk