Schuif aan bij de Vrijheidsmaaltijd in Nieuwegein

Op zondag 5 mei 2024 organiseert het comité 4 en 5 mei Nieuwegein een Vrijheidsmaaltijd. Tijdens deze maaltijd gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over de betekenis van vrijheid. Vind je het leuk om erbij te zijn meld je dan aan. Aanmelden kan door een e-mailtje te sturen naar: info@4en5meinieuwegein.nl onder vermelding van jouw/jullie namen.

De organisatie vindt het leuk als iedereen iemand meeneemt, bij voorkeur iemand die anders is dan je zelf bent, zodat een divers gezelschap bij elkaar komt. Dat kan iemand zijn die jonger is (minimale leeftijd is 14 jaar) die een andere culturele achtergrond heeft, een andere geloofsovertuiging heeft of bijvoorbeeld behoort tot de lhbtiq+ community. Maar natuurlijk mag je ook alleen komen.

Het evenement wordt gehouden in De Kom aan het Stadsplein 6 in Nieuwegein. De inloop is vanaf 11.30 uur en om 12.00 uur start de Vrijheidsmaaltijd die tot ongeveer 14.00 uur duurt.

Wat is een Vrijheidsmaaltijd
Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
  • De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
  • De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
  • De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding

In 2020 konden de Vrijheidsmaaltijden niet op de gebruikelijke wijze doorgang vinden. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité heeft toen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht, met het doel dat iedereen – ondanks de coronamaatregelen – dezelfde maaltijd kon delen.

Ook in Rotterdam werd dat jaar een eigen versie van de Vrijheidsmaaltijdsoep verspreid. In 2021, 2022 en 2023 is de soep, die altijd vegan is, voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid. Het recept is steeds van een andere bekende chef; Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022) en London Loy (2023).

Nick Toet is de chef van 2024. Wil je zelf de soep thuis maken? Klik dan hier.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk