Koken met PEN: ‘Broccolisoep met look-zonder-look en kleefkruid’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand: ‘Broccolisoep met look-zonder-look en kleefkruid.’

Kleefkruid
Het leuke is dat het zowel een kruid is als een (wilde) groente. Het lekkerst zijn de toppen van de plant in het vroege voorjaar. Als je kleefkruid wil eten, dien je het natuurlijk wel eerst heel goed te wassen. Goed afspoelen met koud water, dan overgieten met kokend water in een vergiet en vervolgens weer afspoelen met koud water. Lekker door de rijst of als extra groente bij de aardappelen (bereiding als spinazie). Ook fijn om te weten is dat gekookt kleefkruid niet meer kleeft, wat wel zo prettig is……

Kleefkruid

Kleefkruid

Leauh: ‘Wortels voeren de hoofdmoot in dit jaargetijde, maar als je even zoekt kun je ook nog volop groen vinden. Look-zonder-look staat vaak langs het bospad, maar is ook in tuinen te vinden. Vaak langs de randen of onder de heg. Gebruik de wortels als pittige smaakmaker. En ook het blad kan in de soep. Wellicht vind je ook nog de jonge kiemplantjes van kleefkruid. Weet je nog waar ze vorig jaar stonden? Dat vergemakkelijkt het zoeken. En let anders op de zaadresten, daar staan ze vaak onder.’

Ingrediënten:

1 handje vol jong kleefkruid
wortels van 2 look-zonder-look planten, met blad
scheut olie
2 uien
1 stronk broccoli
1 courgette
1 prei
3 stengels bleekselderij
½ blik (of 1 klein blikje) kokosmelk
1½ liter water (of meer indien nodig)
1 theel. kerrie
1 theel. paprikapoeder
½ theel. cayennepeper
2 eetlepels bouillonpoeder van PUUR Rineke
zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Snij de look-zonder-look wortel , het blad en de kleefkruid in stukjes en zet ze apart
  • Pel en snipper de ui en snijd de groenten in stukjes
  • Verhit de olie in de soeppan en fruit de ui hierin. Bak de groenten en de look-zonder-look wortel even mee
  • Voeg het water toe, samen met de kokosmelk
  • Breng op smaak met kerrie, paprikapoeder, zout en peper en breng aan de kook
  • Laat 10 minuten sudderen op een laag vuurtje. Voeg dan het blad van de look-zonder-look en het kleefkruid toe en laat nog een paar minuten sudderen. Pureer met de staafmixer en breng verder op smaak

Look-zonder-look

Look-zonder-look

In het Engels noemt men Look-zonder-look Mustard garlic, wat meteen de smaak van de plant correct benoemd. De plant smaakt naar look en mosterd. Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk