Jeugd-TBS en negen maanden jeugddetentie voor 20-jarige Nieuwegeinse

Het ging om de kick, de adrenaline, spanning. Dat zei een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein die wordt verdacht van betrokkenheid bij vijftien autobranden, vorig jaar november en december in Utrecht en Nieuwegein. Ook bekende ze ruiten te hebben ingegooid van een stadsbus en een woning in Utrecht.

Het Openbaar Ministerie eiste afgelopen dinsdag een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel (jeugd-tbs) en negen maanden jeugddetentie tegen haar. Ook zou de tienduizenden euro’s schadevergoeding moeten betalen.

Omdat het gaat om een kwetsbare jonge vrouw met psychische problemen, wordt ze berecht volgens het jeugdstrafrecht. Twee 15-jarige medeverdachten werden eerder al veroordeeld. Zij kregen door de kinderrechter onder meer taakstraffen en verplichte behandeling opgelegd.

Twee 15-jarige medeverdachten werden eerder al veroordeeld. Zij kregen door de kinderrechter onder meer taakstraffen en verplichte behandeling opgelegd.

De drie kennen elkaar van chillen op straat en van de voormalige skatebaan The Yard in Utrecht, waar ze regelmatig te vinden waren. Ze hielden contact via een whatsapp-groep. Daarin wisselden ze ook berichten uit over de brandstichtingen en het kopen van spullen die daarvoor nodig waren.

ONRUST IN DE WIJK
De lange reeks brandstichtingen begon met twee autobranden op 27 november in de Utrechtse Rivierenwijk. De dagen daarna werden 13 auto’s in brand gestoken in Nieuwegein. Met name op zaterdag 1 december was het raak. Toen ging in de Nieuwegeinse wijken Zuilenstein en Batau-Noord de ene na de andere wagen in vlammen op.

De autobranden zorgden voor veel onrust in de omgeving. Buurtbewoners gingen zelf patrouilleren en posten in hun wijk. Uiteindelijk werden twee 15-jarige jongens op heterdaad betrapt. Zij leidden de politie naar de jonge Nieuwegeinse. Die bleek een gasbrander en resten van aanmaakblokjes in haar jaszak te hebben.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren