Jan met de Pet was bij het laatste politieke cafe

Zo vlak voor Pasen toch maar hebben over de ophanden zijnde formatie in Nieuwegein. Ik heb met veel belangstelling het persbericht gelezen waarin werd aangekondigd dat de VVD en de SP samen koffie moesten gaan drinken op een zondag. Gelukkig hebben we nu koopzondagen want anders had het thuis moeten gebeuren. Maar even serieus, eigenlijk een gekke toestand dit advies.

De SP is overal tegen geweest wat er de laatste 8 jaar in de raad is voorgesteld of zoals Willem Wijntjes het fijntjes vertaalde: ‘Martijn heeft lopen roeptoeteren, what ever that means, tegen de zittende coalities in deze jaren en hij moet nu opeens verantwoordelijkheid gaan dragen? Snapt u het nog?’

Ik ben erg benieuwd hoe de VVD hierin staat, willen ze kost wat het kost weer in het college zitten of willen ze echt met de SP samen een avontuur aangaan? Want dat dit een avontuur wordt is zeker.

Als de SP vanuit Amersfoort, daar zetelt het politbureau tegenwoordig, de opdracht krijgen om de stekker eruit te trekken dan moeten ze wel. Hoezo zonder last of ruggespraak?

Maar nu die andere 3 partijen, D66, Groen Links en de P.v.d.A.. Wat moeten die nu tussen dit gevecht tussen links en rechts? Ja ik weet het : die van D66 zijn eigenlijk ook rechts maar met een gedoog partij als Groen Links kan dat raar lopen. Gaat Peter Snoeren, beoogd wethouder voor D66, zich echt inzetten voor de groene gedachten van GL of gaat hij met Johan Gadella, de andere beoogd wethouder, het stiekem op een akkoordje gooien? En ja dan de P.v.d.A. toch maar mooi weer in het college. Misschien moet dat ook wel om het wethoudersploegje van kwaliteit te voorzien of zou Erica van Alfen andere middelen in de strijd hebben gegooid?

Misschien was er wel een ander college te bedenken: VVD, D66, P.v.d.A. en de VSP en CU. Dan hadden we ook een kwaliteit gehad in Martin Monrooij als vertegenwoordiger van de VSP en CU. Dan had Johan zich helemaal geen zorgen hoeven te maken: steun van Hans, Martin en na een half jaartje van Peter. Joh, toch een echte zetel waarin hij had kunnen zitten.

Trouwens tijdens het politiek cafe van afgelopen dinsdag was de SP de grote afwezige, zou Martijn, als hij wethouder gaat worden, ook nergens naar toe gaan? Of hij tijdens een werklunch zijn eigen bammetjes gaat meenemen?

Tijdens dit politiek cafe had Willem Wijntjes wel een goede suggestie voor deze geoogde coalitie: ze moeten van het collegeakkoord maar een raadsvoorstel maken zodat men amendementen kon maken op dit voorstel. Lekkere jongen die Wijntjes, stel je hebt afgesproken dat we allemaal meer OZB gaan betalen, daar is de VVD natuurlijk een groot tegenstander van. Maar als dit een raadsvoorstel wordt kunnen zij andere partijen overhalen om een amendement in te dienen en met voldoende steun kan dit worden aangenomen. Dan heb je als andere coalitiegenoten een collegeakkoord waar je niet meer achter kan staan. Met andere woorden: Er wordt je op deze manier iets door je strot geduwd. Ben wel benieuwd of Willem dit ook gezegd zou hebben als zijn puppy aan die tafel had gezeten om mee te doen aan een college. Ik heb hem in al die 24 jaar hier hem nog nooit over gehoord, ook en zeker niet als hij zelf een college mede moest vormen.

Ook die Amersfoortse wethouder, ja onze Bertje. wist ook de nodige knuppels het hoenderhok in te gooien. Als eerste wist hij de gemoederen redelijk op stoom te krijgen door dit geoogde college als uiters rechts te betitelen. Nou daar had hij hem direct zitten.

Edwin van Straaten moest nog even een excuus kwijt gezien hij niet meer in de raad zit. Omdat zijn man nu in de raad zit namens het CDA, vond hij het niet kies om zelf ook in de raad te zitten. Wat een nette manier om te zeggen dat je afgeserveerd ben door je partij. Want hij zat de vorige periode in de raad en toen was zijn man, Gerben Horst, al actief voor het CDA. Toen geen punt een nu wel? Rare jongens die politici.

Daarnaast werd Corrie gevraagd waarom dat ze geen lintje wilde, ik vond haar verklaring voor best aannemelijk. Zij verklaarde dat zij het lintje wel had geaccepteerd als het voor haar vrijwilligerswerk was geweest. Waarop Willem Wijntjes, als door een wesp gestoken, toch snel moest verklaren waarom dit normaal was. Gezien zijn uren die hij er door de jaren heen had ingestoken. Misschien eerder moeten stoppen Willem? Zodat we dit soort excuses niet meer horen. Natuurlijk iedereen moet zelf weten of hij of zij een lintje accepteren of niet maar dit soort excuses vind ik nogal slap.

Met hartelijke groet

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren