De begroting

Na de algemene beschouwingen in de tweede kamer is het nu de beurt aan de gemeenteraad om de begroting van dit college goed te keuren of af te keuren naar idee van de oppositie.

Maar waar gaat het over? Ik lees meerdere artikelen in de media die allemaal met cijfers gooien of het niks is. Wat moet je als burger verwachten als de jaarlijkse belastingbrief van de gemeente op je deurmat valt? We moeten allemaal meer gaan betalen, hier een euro en daar meerdere euro’s meer.

Per saldo gaan we er dus op achteruit maar wie valt echt in de prijzen? De mensen met het laagste inkomen kunnen meerdere kwijtscheldingen aan vragen, de mensen met 1,5 of 2 keer modaal inkomen kunnen het ophoesten misschien zit daar ook wel verborgen armoede maar dat is vaak de “schuld” van een overdadige levensstijl.

Dus wie is het kind van de rekening? Nou dat zijn de mensen die net boven het sociaal minimum verdienen. Die krijgen geen kwijtschelding voor bijvoorbeeld de gemeentelijke belasting of de waterschapsheffingen. Dat is gemiddeld toch een bedrag van 600 euro per jaar.

Maar ook geen aanspraak op allerlei voorzieningen zoals een U-pas of als er echt stront aan de knikker is: geen voedselbank, kledingbank of stichting urgente noden. Want er wordt teveel verdiend!

Natuurlijk begrijpt ieder weldenkend mens dat we niet door kunnen gaan met ongebreideld uitgeven. Zeker niet nu dat het rijk heeft besloten dat de gemeenten verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg en de WMO.

Maar weten we wel wat dat nu allemaal precies uithoudt en wie dadelijk wat gaat doen? Maar nog belangrijker weet de burger waar hij of zij dadelijk moet zijn? Als het voor die 33 raadsleden al moeilijk genoeg is ( want geloof me mensen er zitten er toch een paar in die raad die echt niet weten waarover zij moeten beslissen).

We gaan nu sociale wijkteams krijgen. Dat wordt de oplossing voor de gestelde problematiek. Maar natuurlijk moet dat ook geld gaan kosten. En zoals ik me al eerder afvroeg: uit welk budget moet dat worden betaald? Het wordt een stichting! Of zoals Erik v.d. Voort het zo mooi omschreef: De stichting is gewoon een juridisch construct. Wie de politiek een beetje volgt weet dan dat er eigenlijk gezegd wordt: Het is een zelfstandig opererende organisatie maar wij moeten het betalen!

Het CDA deed nog een poging om de behandeling van dit voorstel uit te stellen maar u raadt het al de coalitie had daar geen oren naar. Op termijn zal nu blijken wie er gelijk heeft.

Het CDA stond hier bijna alleen voor maar misschien hebben ze gelijk: want hoe zit het echt met de financiering van deze club? Binnen de VVD zit er een die het waagde om vraagtekens te zetten bij de oprichting van de stichting. Nou die heeft de eigen glazen flink ingegooid om daar publiekelijk vraagtekens bij te zetten. De VVD wil alles aan de markt overlaten dus dit soort vragen zijn niet gewenst mevrouw Eggengoor!

Maar nu even kijken naar de bezetting van zo’n wijkteam: er wordt gedacht aan een wijkverpleegster, een maatschappelijk werker, een agogisch werker, een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en een WMO adviseur. Dat gaat een paar centen kosten! Maar waar in dit verhaal zit bijvoorbeeld de politie, die kennen hun pappenheimers binnen zo’n wijk wel en hoe gaat het verder zonder dat een huisarts echt bij dit team is betrokken en “slechts” de lijn volgt.

Volgens mij gaan we omkomen in de organisaties die allemaal in het leven geroepen zijn destijds met het idee dat het DE oplossing was voor de bekende problematiek. Denk daar bij aan de ZAT teams op scholen, Zorg Advies Team, die zouden de problemen vroegtijdig signaleren en actie ondernemen.

Maar van de huisarts en de bedrijfsarts werd destijds verwacht dat zij de vroegtijdige signalering op zich zouden nemen. Dus eigenlijk voorbeelden genoeg, zal er best een paar hebben vergeten, maar is dit nu de oplossing of is dit weer een geldverslindend probeersel?

Met hartelijke groet,

Jan met de Pet

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk