Inwoners Gebouwendriften denken mee over een aardgasvrije buurt

Nieuwegein wil in 2040 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat huizen niet meer verwarmd worden door aardgas. De Gebouwendriften in Nieuwegein is de eerste wijk die van aardgas overgaat op een duurzame warmtevoorziening.

Dit advies is overhandigd aan wethouder Marieke Schouten

Overhandiging advies aan wethouder Marieke Schouten

De gemeente werkt in de wijk nauw samen met inwoners en Jutphaas Wonen, de woningcorporatie. Zij hebben 65% van de woningen in hun bezit en is daarom een belangrijke partij. Ook het Huurdersplatform Jutphaas Wonen, Energie-N en het Wijknetwerk Batau-Zuid zijn betrokken bij het traject naar een aardgasvrije buurt.

Bijna 2 jaar geleden zijn we van start gegaan in de Gebouwendriften. De eerste gesprekken met inwoners werden gevoerd. Er is een buurtgroep opgericht zodat inwoners actief mee konden denken over de toekomst van de wijk. Een van de huiseigenaren zegt daarover: “Fijn om te zien hoe de gemeente de buurt betrekt in de overgang om van het aardgas af te komen en hoe we de mogelijkheid krijgen mee te denken in dit proces”.

Na een intensief traject hebben deelnemers van de buurtgroep een advies geschreven. Dit advies is overhandigd aan wethouder Marieke Schouten. De wethouder is erg blij met de betrokkenheid van de inwoners, zij benadrukt: “We staan voor een grote opgave en we willen dit stap voor stap doen. De Gebouwendriften is de eerste buurt waar we zijn begonnen, en ik ben blij dat zo veel mensen meedenken, hun vragen, ervaringen en zorgen inbrengen. Het advies ligt er nu, en ook de komende tijd zullen we met de buurtgroep en anderen samen blijven werken. We moeten dit samen doen.”

In het advies wordt de betaalbaarheid van de duurzame warmteoplossing als belangrijkste aandachtspunt genoemd. “Onze grootste zorg zijn de toekomstige energiekosten die deze overstap met zich mee gaan brengen” zegt Judith Ronkes van het HuurdersPlatform Jutphaas Wonen. De gemeente neemt deze zorgen zeer serieus.

Op korte termijn neemt het college van de gemeente een besluit over de best passende warmteoplossing voor de buurt. Het advies van de buurtgroep, de voorkeur van woningcorporatie Jutphaas Wonen en het eigen gemeentebeleid worden daarbij afgewogen. Aan de hand van dit besluit wordt een wijkuitvoeringsplan gemaakt. In dit plan staat straks alles beschreven over de overgang naar een aardgasvrije wijk. Van de planning tot kosten en wie wat gaat doen. Alles wordt uitgewerkt om de inwoners van Gebouwendriften een duidelijk beeld te geven van de aardgasvrije toekomst.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk