Indië herdenking in Nieuwegein

Op maandag 15 augustus 2022 organiseert het Comite 4 en 5 mei Nieuwegein en Stichting Pelita de Indië herdenking. Deze herdenking vindt plaats in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas. Bij mooi weer wordt de bijeenkomst in de tuin bij de Dorpskerk gehouden, bij slecht weer is de bijeenkomst in de kerk.

Belangstellenden worden die dag vanaf 19.00 uur welkom geheten in de Dorpskerk. Men kan een kaarsje branden en er is ruimte voor bezinning. Er is muziek van ‘Friend & Friends.’ Zij spelen liedjes uit het voormalige Nederlands Indië. Daarnaast deelt Rein Sohilait zijn ervaringen. Hij is prominent lid van de Indische gemeenschap en was jarenlang verbonden aan verschillende onderzoeksinstituten.

Rond 19.30 uur start bij het monument de officiële ceremonie. De locoburgemeester zal een krans namens de gemeente Nieuwegein leggen. Ook het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein en de Stichting Pelita zullen bloemen leggen bij het monument. Na dit formele moment kan iedereen die dat wil ook bloemen leggen. Om 19.45 uur is er in de Dorpskerk-tuin of bij het Geinlicht ruimte om na te praten.

Programma
Om 19.00 uur worden de bezoekers welkomen geheten in het Geinlicht en de Dorpskerktuin met een hapje en een drankje én luisteren naar muziek en verhalen. Intussen is de Dorpskerk open voor een moment van stilte en bezinning en kan men een kaarsje branden. Rond 19.30 uur begeven de bezoekers zich naar het monument voor de officiële ceremonie. Voor meer over de Indië herdenking in Nieuwegein kunnen geïnteresseerden een e-mailtje sturen naar Theo Hanselaar: theohanselaar@casema.nl.

Lokale Indië-Herdenkingen
77 jaar geleden, op 15 augustus 1945, kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog in toenmalig Nederlands-Indië. Voor Nederland gold dat al op 5 mei 1945.

Voor onze talrijke Indische landgenoten was er geen herdenking van de gebeurtenissen en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het heeft tot 1988 geduurd voordat de eerste en inmiddels jaarlijkse Nationale Indië-Herdenking plaatsvond. Maar dan steeds op één plek: het Indisch Monument in Den Haag.

Op steeds meer plaatsen in Nederland ontstaan nu lokale Indië-Herdenkingen. In Nieuwegein werd in 2020 de eerste Indië-Herdenking gehouden. Dit jaar is het voor de derde keer in Nieuwegein.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk