Indië herdenking voortaan jaarlijks in Nieuwegein

Zaterdag 15 augustus jl. vond in Nieuwegein voor de eerste keer een Indië herdenking plaats. Het comité 4 en 5 mei Nieuwegein had al eerder besloten om deze dag op te nemen in het programma met activiteiten die ze in het kader van 75 jaar Vrijheid wilde organiseren. Vanwege de Coronamaatregelen konden de meeste van deze activiteiten niet doorgaan maar door de recente verruiming van de maatregelen was het wel mogelijk om een besloten bijeenkomst gevolgd door een kranslegging te organiseren bij het monument aan de Nedereindseweg in Jutphaas.

Bijna zestig aanwezigen werden in de Bazuin toegesproken door de voorzitter van het comité Elja Schwarz en Bonnie Joosten van stichting Pelita, een belangenorganisatie voor Indische Nederlanders. Ook was er muziek van Eddy Schaap, tweede generatie Indische Nederlander. Hij zong Indonesische liedjes waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde.

Amber Nefkens, derde generatie Indische Nederlander zong ‘Het land van toen’, een gedicht van haar oma dat gaat over haar jeugd in Nederlands-Indië. Amber, die in het dagelijks leven als ambtenaar bij de gemeente Nieuwegein werkzaam is maar Film- en televisiewetenschap heeft gestudeerd, was ook de bedenker van de animatiefilm over de twee hondjes van haar oma die ze in de oorlog heeft moeten achterlaten en later nooit meer heeft teruggezien. Die twee hondjes staan symbool voor afscheid nemen. Daarover ging ook ‘Vader’, het laatste lied van de bijeenkomst.

Na afloop van de bijeenkomst werden er bloemen gelegd bij het monument aan de Nedereindseweg. Burgemeester Frans Backhuijs en Elja Schwartz deden dat namens de gemeente Nieuwegein en het comité 4 en 5 mei Nieuwegein. Sylvia Hiert en Bonnie Joosten legden bloemen namens de stichting Pelita. Ook een aantal aanwezigen legde zelf meegebrachte bloemen bij het monument.

Na een minuut stilte  en het zingen van het Wilhelmus was de bijeenkomst ten einde. Elja Schwarz gaf in zijn toespraak al aan dat deze herdenking voortaan jaarlijks zal worden georganiseerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk