Hoop of sloop, de oude boogbrug over de Lek

In Nederland komen er jaarlijks heel veel monumenten leeg te staan: kerken, scholen, ziekenhuizen, watertorens, fabrieken. Prachtige gebouwen met een bijzonder verleden. Die kun je niet zomaar slopen! Maar wat moeten we ermee? Kunnen deze gebouwen een nieuwe functie krijgen zonder hun monumentale waarde te verliezen? En wie gaat dat dan betalen? Moet je koste wat het kost behouden, of is het tijd voor iets nieuws?

In de achtdelige serie Hoop of Sloop gaan presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn voor de NTR op zoek naar het antwoord op deze vragen. Ze spreken met alle betrokken partijen: architecten, projectontwikkelaars, erfgoeddeskundigen en politici, maar ook met mensen die op één of andere manier een emotionele band met een plek hebben. De gemoederen lopen hoog op. Wat voor de één ‘gewoon een oud, vervallen gebouw’ is, kan voor een ander juist van bijzondere waarde zijn. Alle argumenten meewegend vellen de presentatoren een persoonlijk oordeel over het toekomstperspectief van het bouwwerk. Het is aan de kijker om te beslissen of hij of zij het daar mee eens is.

In iedere aflevering op 7 oktober om 16.05 uur op Nederland 1, staat één gebouw centraal, dat exemplarisch is voor een grotere groep gebouwen; De stalen boogbrug op de A2 bij Nieuwegein, berucht vanwege de filemeldingen. Inmiddels heeft een bredere brug het fileprobleem opgelost en wil Rijkswaterstaat de oude brug slopen. Dit stuit op fel verzet. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk