Het nieuwe Stadhuis

Stadshuis zegt het college. Aardig maar laten we het niet moeilijker maken dan het is. Nieuwegein is groot genoeg voor een stadhuis en dus heeft de commissie uitstraling plus wat andere lieden besloten om toch maar te gaan voor een Stadhuis in plaats van een gemeentehuis.

Na een voortreffelijke presentatie van Wethouder Moonroy gingen commissie- en raadsleden bijna twee weken terug een aantal sessies meemaken waar verder informatie gegeven werd. Daar leerden we onder anderen dat de oplossing die nu aangeboden wordt, gebaseerd is op een gemiddeld kwaliteitsniveau. Tussen het eenvoudigste en het duurste ligt ruim dertig procent prijsverschil. Dus het is verstandig om uit te gaan van noodzakelijkheden zonder in een armoedige presentatie te vervallen. Tenslotte gaan we er deze keer vanuit dat het stadhuis echt 40 jaar mee mag gaan! Vasthouden dat gemiddelde niveau en niet halverwege in het proces weer anders gaan doen en denken.

Boeiend was ook het verhaal van Eddie. Op een andere manier werken is in gemeenteland op dit moment een belangrijk onderwerp. Het rijk knijpt de financiële kraan van de gemeenten immers dicht. Dus zal er bespaard moeten worden en processen en manier van werken moeten veranderen. Een softwarebedrijf biedt dan een computer gestuurde oplossing aan. De overheid stapt daar in. Nieuwegein is een van de ongeveer 25 gemeentes die als eerste dit systeem gaan implementeren. En het zou Nieuwegein niet zijn als we dat niet tegelijkertijd met een ander project doen. De bouw van een nieuw stadhuis.

Nu is het door elkaar halen van problemen en oplossingen organisatorisch altijd ingewikkeld. Doe het ene en het ander separaat en laat twee generalisten contact houden over de raakvlakken die er zijn. Dat bespaart een hoop vergaderen en afstemmen. In ieder geval moet Eddie doorgaan. Niet alleen vanwege de bezuiniging op het aantal vierkante meters van het stadhuis, maar omdat het een mogelijkheid biedt om de gemeentelijke organisatie anders te laten doen en denken. Dat zal niet eenvoudig zijn. Het systeem dat men krijgt bestaat uit thuiswerkmogelijkheden (lekker na de spits naar kantoor komen), geen eigen kantoor meer, maar een opslag unit, verrijdbaar met daarin de eigen labtop en wat spullen, kleine vergader- en telefoonruimten, bijna geen privacy. Dat is misschien goed voor dynamische organisatiedeskundigen die veel langs de weg zitten en op de wildste tijden besluiten hun rapport maar even af te maken. Maar de wat voorzichtiger opererende ambtelijke staf van ons stadhuis zal behoorlijk moeten wennen aan al deze aanpassingen. De meeste moeite zit trouwens bij het directeuren team. Die zullen geheel anders moeten sturen dan tot nu toe en de vraag is of ze klaar zijn voor een bottom-up organisatie. Het wordt een echte uitdaging. Dat mag je ook zeggen voor het totale plan van het stadhuis.

Wij zijn benieuwd hoe het nu verder gaat en verwachten dat er goede voorlichting en informatie uitgewerkt wordt om de inwoners van Nieuwegein en de ambtenaren te enthousiasmeren voor deze plannen. Dat laatste is belangrijk, ook voor Eddie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk