Heropening De Toonladder en Vroonestein

Op woensdag 1 september 2004 worden tijdens een feestelijke bijeenkomst de basisscholen De Toonladder en Vroonestein officieel heropend. Daarnaast zal de wethouder van Onderwijs en Cultuur, Carla Breuer, een speciaal ontworpen kunstwerk van Peter van der Heijden onthullen.

Nadat de openbare basisschool De Toonladder door brand is verwoest, is in de wijk Zuilenstein een nieuwe school gebouwd naar ontwerp van Architectenbureau Akben. Het nieuwe gebouw sluit fysiek aan op het gebouw van de RK basisschool Vroonestein. Beide scholen delen nu enkele voorzieningen. Bij de Vroonesteinschool zijn ook een paar andere belangrijke aanpassingen gerealiseerd, zoals het wegwerken van twee nissen in de gevel (sociale veiligheid), creëren van enkele kleine werkruimten, de aanbouw van een fietsenberging en een onderhoudsinhaalslag. Ook het interieur is aan de wensen van de scholen aangepast.

In het kader van de 1%-regeling bij scholen, waarbij 1% van de bouwkosten wordt besteed aan beeldende kunst, heeft Peter van der Heijden een kunstwerk gemaakt voor de scholen. In de opdrachtformulering van de gemeente, die in samenwerking met de scholen is opgesteld, werd gevraagd om een kunstwerk dat voor beide scholen zichtbaar was. Daarom wordt het kunstwerk geplaatst in de patio, die dient als lichthof voor verschillende lokalen en in de zomer wordt gebruikt als buitenruimte van de docentenkamer. Tevens biedt de entree vanuit de patio een doorkijk op het park rondom de school. Tijdens het ontwerpproces heeft de kunstenaar rekening gehouden met de ‘groene relatie’ tussen het park en de patio.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk